Erytrytol w naturze występuje w pyłkach kwiatów, owocach (gruszkach, melonach, winogronach), grzybach, owocach morza, fermentowanych napojach, takich jak wino, a także w porostach i algach morskich.
Erytrytol wykazuje słodycz równą 60-70% słodyczy cukru stołowego.
Podobnie jak ksylitol, sorbitol i mannitol, erytrytol nie podnosi poziomu glukozy we krwi.
- ✅Ma niską wartość energetyczną. Mogą go stosować cukrzycy i osoby dbające o szczupłą sylwetkę.
- ✅Nie powoduje wzdęć i efektu przeczyszczającego nawet podczas zwiększonego użycia.
- ✅Erytrytol może zapobiegać i ograniczać rozwój próchnicy zębów.
- ✅Jest to jeden z najzdrowszych słodzików. Można go stosować jako zastępnik białego cukru.
- ✅Erytrytol jest świetnym składnikiem ciast, można go stosować jako słodzik, albo dodatek konserwujący do dżemów i przetworów owocowych.
- ✅To świetna alternatywa dla tradycyjnych sposobów słodzenia, którą możecie zastąpić każdy niezdrowy słodzik jaki macie w domu.