Do produktów, które zastępują biały cukier zalicza się stewie, cukier brzozowy, czy miód. Jednak niewiele osób wie, że skutecznie oraz zdrowo można zastąpić go erytrytolem. Jak się okazuje jest tak samo słodki jak cukier, a jego indeks glikemiczny jest równy zeru.
Erytrytol ( Erytrol ) to naturalny cukier 0 kalorii
Pochodzenie
W naturze erytrytol występuje w pyłkach kwiatów, grzybach, owocach morza, fermentowanych napojach, z winem na czele oraz w niektórych owocach (gruszkach, winogronach, czy melonach). Dostępny w sprzedaży jednak nie pochodzi z wymienionych właśnie źródeł. Pozyskiwany jest w wyniku syntezy drożdży z gliceryny odpadowej.
Dobry dla cukrzyków
Z uwagi na to, że indeks glikemiczny erytrytolu jest równy 0 chorzy, bez obaw o stan swojego zdrowia mogą więc słodzić erytrolem wszystko to, co uważają za konieczne. Poprzez swoje drogocenne właściwości, ten zdrowy i bezpieczny dla wszystkich słodzik nie wpływa na zwiększenie poziomu glukozy, czy insuliny we krwi.
Niskokaloryczność
Naukowcy uznają się, że erytrol jest najmniej kaloryczną substancją słodzącą. Ponadto substancja ta odznacza się bowiem niską wartością energetyczną, przez co w dość szybkim czasie przy regularnym jej spożywaniu, zaobserwować można spadek masy ciała. Z uwagi na te czynniki zaleca się spożywanie go osobą z nadwagą lub pragnącym zrzucić zbędne kilogramy nie odmawiając sobie przy tym dosładzania napojów lub posiłków.
Ciekawostka
Spożywanie erytrolu, nawet w dużych ilościach, nie powoduje skutków ubocznych. Tym samym nawet spożycie 50 g tego zdrowego słodzika nie wywoła biegunki, ani podrażnienia jelit.
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna: 0,0 kJ/ kcal
Tłuszcz: 0,0 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,0 g
Węglowodany: 99 g
- w tym cukry: 0 g
- w tym alkohole wielowodorotlenowe: 99 g
Białko: 0 g
Sól: 0 g