Co to jest ERYTRYTOL?
Erytrytol to naturalny niskokaloryczny słodzik. Erytrytol ma delikatny słodki smak. Jest wykorzystywany do pieczenia i gotowania, redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw. Nie powoduje próchnicy zębów. Po spożyciu jest szybko eliminowany z organizmu. Może być stosowany przez diabetyków. Zaletą tego produktu jest to, że spożyty nawet w dużych ilościach nie ma działania przeczyszczającego.
Sposób użycia: Może być stosowany do gotowania, pieczenia lub słodzenia. Należy pamiętać, że nie jest on tak słodki jak tradycyjny cukier i osiąga około 75% jego słodyczy.
Składniki:
- 0,5 kg truskawek (mogą być mrożone)
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki erytrytolu
- ½ łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Umieść truskawki w małym garnku na średnim ogniu. Gotuj, mieszając okazjonalnie przez 10 minut, aż truskawki puszczą soki i zmiękną.
- Zgnieść truskawki łyżką bądź za pomocą blendera.
- Dodaj erytrytolu.
- Ścignij z ognia, dodaj chii i soku z cytryny i wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia.
- Dodaj więcej nasion chia, jeśli chcesz, aby dżem miał gęstszą konsystencję. Dżem może również zgęstnieć w zamrażalniku.
ERYTRYTOL – IDEALNA ALTERNATYWA DLA CUKRU
Erytrytol to substancja słodząca, która wytwarzana jest w procesie naturalnej fermentacji owoców, co w odróżnieniu od popularnych słodzików czyni go zdrową i bezpieczną alternatywą dla cukru.
Największą zaletą erytrytolu jest jego niskokaloryczność.
1 gram erytrytolu zawiera zaledwie 0,2 kalorii (cukier 4 kalorie, a ksylitol 2,4), zachowując aż 70% słodyczy, którą ma tradycyjny cukier.
Traktując to całkowicie matematycznie – za 6% kalorii cukru otrzymujemy aż 70% jego słodyczy.
Niskokaloryczność to tylko jedna z wielu zalet erytrytolu. Co jeszcze świadczy o jego bezkonkurencyjności względem tradycyjnego cukru?
Nie podnosi poziomu glukozy we krwi
Organizm ludzki nie posiada enzymów, które trawią erytrytol. Zostaje on wchłonięty do krwiobiegu, a potem wydalony w niezmienionej postaci. Dzięki temu nie podnosi poziomu glukozy we krwi oraz nie wpływa na wydzielanie insuliny. Nie ma też żadnego wpływu na poziom cholesterolu, czy trójglicerydów. Przez wzgląd na takie właściwości jest doskonałą alternatywą dla cukru dla diabetyków, czy osób zmagających się z dolegliwościami metabolicznymi.
Nie powoduje próchnicy
Bakterie nazębne kochają wszelkiego rodzaju słodkości, gdyż daje im to niezbędną energię do rozmnażania, co w konsekwencji prowadzi do próchnicy. Nie są jednak w stanie strawić erytrytolu, więc nie stanowi on pożywki dla szkodliwych bakterii. Niektóre z badań wykazują pozytywny wpływ erytrytolu na kondycję jamy ustnej, zmniejszając ilość szkodliwych bakterii.
Nie podrażnia układu pokarmowego
Erytrytol wchłaniany jest od razu w jelicie cienkim, dlatego nie podrażnia układu pokarmowego, ani nie wywołuje biegunek, czy niestrawności, jak inne substancje słodzące. W przeprowadzonych badaniach nie wykryto żadnego negatywnego efektu, co oznacza, że erytrytol jest bezpieczny również w długoterminowym stosowaniu.
Składniki: 100% erytrytol
Producent:
INTENSON EUROPE SP. Z O.O
Karczew, Poland