Erytrytol to niskokaloryczna naturalna substancja słodząca należąca do grupy alkoholi polihydroksylowych. Występuje w małej ilości w wielu owocach, a otrzymywany jest najczęściej na drodze naturalnej fermentacji przez drożdże. Erytrytol to doskonały zamiennik białego cukru ze względu na jego prozdrowotne właściwości i niską kaloryczność. Polecany jest szczególnie osobom dbającym o linię.
Najważniejsze zalety erytrytolu:
-charakteryzuje się indeksem glikemicznym bliskim zeru, co powoduję, że po spożyciu nie wpływa na poziom glukozy we krwi
-wykazuje działanie antyoksydacyjne
-jest bardzo niskokaloryczny
-wywołuje przyjemne uczucie chłodu w ustach
-nie jest trawiony przez organizm, przez co nie wywołuje wzdęć
Jak stosować erytrytol?
Erytrytol stanowi alternatywę dla tradycyjnego białego cukru. Jest powszechnie wykorzystywany do słodzenia napojów. Doskonały do stosowania na zimno do deserów lub na ciepło do wypieku ciast, ciastek i naleśników. Znalazł również zastosowanie jako dodatek do dżemów, konfitur i powideł.