ERYTRYTOL 1 kg
Co to jest ERYTRYTOL?
Erytrytol to naturalny niskokaloryczny słodzik. Erytrytol ma delikatny słodki smak. Jest wykorzystywany do pieczenia i gotowania, redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw. Nie powoduje próchnicy zębów. Po spożyciu jest szybko eliminowany z organizmu. Może być stosowany przez diabetyków. Zaletą tego produktu jest to, że spożyty nawet w dużych ilościach nie ma działania przeczyszczającego.
Sposób użycia: Może być stosowany do gotowania, pieczenia lub słodzenia. Należy pamiętać, że nie jest on tak słodki jak tradycyjny cukier i osiąga około 75% jego słodyczy.
Erytrytol ma 0 kalorii, dlatego idealnie sprawdza się, jako zamiennik cukru na diecie ketogenicznej.
Spożywanie żywności zawierającej erytrytol zamiast cukru pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów. Tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Erytrytol – idealna alternatywa dla cukru
Erytrytol to substancja słodząca, która wytwarzana jest w procesie naturalnej fermentacji owoców, co w odróżnieniu od popularnych słodzików czyni go zdrową i bezpieczną alternatywą dla cukru.
Nie podnosi poziomu glukozy we krwi
Organizm ludzki nie posiada enzymów, które trawią erytrytol. Zostaje on wchłonięty do krwiobiegu, a potem wydalony w niezmienionej postaci. Dzięki temu nie podnosi poziomu glukozy we krwi oraz nie wpływa na wydzielanie insuliny. Nie ma też żadnego wpływu na poziom cholesterolu, czy trójglicerydów. Przez wzgląd na takie właściwości jest doskonałą alternatywą dla cukru dla diabetyków, czy osób zmagających się z dolegliwościami metabolicznymi.
Nie powoduje próchnicy
Bakterie nazębne kochają wszelkiego rodzaju słodkości, gdyż daje im to niezbędną energię do rozmnażania, co w konsekwencji prowadzi do próchnicy. Nie są jednak w stanie strawić erytrytolu, więc nie stanowi on pożywki dla szkodliwych bakterii. Niektóre z badań wykazują pozytywny wpływ erytrytolu na kondycję jamy ustnej, zmniejszając ilość szkodliwych bakterii.
Nie podrażnia układu pokarmowego
Erytrytol wchłaniany jest od razu w jelicie cienkim, dlatego nie podrażnia układu pokarmowego, ani nie wywołuje biegunek, czy niestrawności, jak inne substancje słodzące. W przeprowadzonych badaniach nie wykryto żadnego negatywnego efektu, co oznacza, że erytrytol jest bezpieczny również w długoterminowym stosowaniu.
Spożywanie żywności zawierającej erytrytol zamiast cukru pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów. Tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Składniki
Składniki: 100% erytrytol
- Składniki aktywne
- Wartość energetyczna 0kcal
- Tłuszcz 0g
- Węglowodany 99g
- w tym cukry 0g
- w tym skrobia 0g
- w tym alkohole wielowodorotlenowe 99g
- Białko 0g
- Sól 0g
*** Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu. ** Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal) * Składniki, gramatura oraz wartości odżywcze mogą się nieznacznie różnić w zależności od wariantu smakowego produktu.
Sposób użycia
Może być stosowany do gotowania, pieczenia lub słodzenia. Należy pamiętać, że nie jest on tak słodki jak tradycyjny cukier i osiąga około 75% jego słodyczy. Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Przechowywać w miejscu suchym w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii produkcyjnej znajduje się na boku/spodzie opakowania.
Masa netto: 1000g