Erytrytol charakteryzuje się niemal taką samą słodkością jak cukier stołowy jednak w przeciwieństwie do niego jest bezkaloryczny. Dzięki zdolności do hamowania procesu fermentacji niektórych cukrów w jamie ustnej, Erytrytol może ograniczać rozwój próchnicy zębów i innych chorób jamy ustnej. W odróżnieniu do innych słodzików nie pozostawia on obcych posmaków.
Jedną z najistotniejszych informacji dotyczących Erytrytolu jest fakt, iż ma on zerowy indeks glikemiczny. Nie wpływa na zmianę poziomu glukozy i insuliny we krwi. Dzięki temu jest on zdrowy dla cukrzyków i może być przez nich spożywany bez obaw.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
wartość energetyczna 0 kJ/0 kcal
tłuszcz 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
węglowodany 100 g
w tym cukry 0 g
białko 0 g
sól 0 g
Składniki: erytrytol 100%.
Kraj pochodzenia: Chiny
Dodatkowe informacje o produkcie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Alergeny: sezam, soja, orzechy oraz gluten