Erytrol to naturalny niskokaloryczny słodzik. Po spożyciu jest szybko eliminowany z organizmu, nie powoduje próchnicy zębów. Może być stosowany przez diabetyków.
Erytrol ma zerową wartość energetyczną i jest stosowany jako substancja słodząca. Nie jest metabolizowany w organizmie człowieka. Dobrze się wchłania z przewodu pokarmowego (ok. 90%) i praktycznie w całości jest wydalany z moczem w postaci niezmienionej. Ok. 10% spożytej ilości przechodzi do jelita grubego, nie jest jednak substratem dla flory bakteryjnej jelita.
Zastosowanie:Jest wykorzystywany do produkcji napojów oraz deserów o obniżonej wartości kalorycznej. Polecany jest w dietach niskokalorycznych i bezcukrowych.
Ważne informacje:Mimo to nadmierne korzystanie z erytrytolu (u niektórych osób) spowoduje niekiedy skutki uboczne, takie jak:bóle brzucha,biegunki,wzdęcia,gazy.
Składniki:100% erytrol (erytrytol)
Sposób użycia:Używać jak zwykły cukier.
Sposób przechowywania:Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w suchym i chłodnym miejscu.
Informacje o alergenach:Produkt może zawierać sezam i różne orzechy.