Erytrytol to naturalny niskokaloryczny cukier o delikatnym słodkim smaku. Zaliczany do alkoholu cukrowego. Jest to tzw. substytut cukru, który pozyskuje się z roślin lub skrobi. Do tej samej grupy zaliczany jest m. in. ksylitol.
Erytrol nie powoduje próchnicy zębów. Zalecany osobom odchudzającym się, dbającym o figurę i diabetykom. Ma prawie zerowy indeks glikemiczny. Zawiera zaledwie 0,2 kcal w 1 g (czyli 20 kcal w 100 g). Może być stosowany razem z posiłkami proteinowymi, ponieważ nie wywołuje reakcji insulinowej.
W naturze erytrytol występuje w niewielkich ilościach w warzywach, owocach (takich jak melony, gruszki i winogrona), grzybach, niektórych porostach i wodorostach, w winie, piwie czy sosie sojowym. Najczęściej pozyskiwany jest z naturalnego cukru roślinnego. Cukier miesza się z wodą, poddaje fermentacji, krystalizuje, a następnie dokładnie suszy. Gotowy produkt ma postać białych kryształków lub proszku, który z wyglądu przypomina cukier.
Erytrol stosuje się jako zamiennik cukru. Doskonale nadaje się do gotowania, pieczenia oraz słodzenia. Redukuje kaloryczność potraw. Należy pamiętać, że nie jest on tak słodki jak tradycyjny cukier i osiąga około 75% jego słodyczy. Zastępując w przepisach tradycyjny cukier erytrolem, należy pamiętać, że na każde 100 g cukru przypada 120-140 g erytrolu.