Erytrol 500g
ERYTROL_500G
Erytrol - zdrowy zamiennik cukru Erytrol cechuje słodki smak, jego słodkość jest na poziomie 60-80% cukru białego, i na dodatek podobnie wygląda. Natomiast jego stosowanie jest najbezpieczniejsze wśród wszystkich słodzików. Erytrol stosowany jest przede wszystkim u cukrzyków. Jak powstaje erytrol? Ta substancja naturalna pozyskiwana jest poprzez wyizolowanie z kukurydzy lub skrobi pszennej, albo produkowany jest przemysłowo poprzez fermentację z zastosowaniem drożdży. Do czego używać erytrol? Erytrol ten jest często stosowany w produktach dietetyczny oraz bezcukrowych np. w czekoladach, napojach, gumach do żucia, słodyczach czy produktach mlecznych. Używaj go do: zimnych i ciepłych napojów lodów, produkcji dżemów, galaretek, marmolad, owoców kandyzowanych, różnego rodzaju wyrobów cukierniczych musztard Kiedy używać erytrol? kiedy chcesz ograniczyć spożywanie białego cukru, dlatego stosuj go jako zamiennik cukru w codziennej diecie kiedy chcesz schudnąć, niemal nie zawiera kalorii - jedyne 0,2kcal na 1g substancji naturalnej charakteryzuje się odpornością na wysoką temperaturę, dlatego z powodzeniem możesz zastępować nim cukier, w wypiekach nie wykazuje wpływu na glikemię, czyli stężenie glukozy we krwi, jest to bardzo istotna cecha dla cukrzyków, którzy muszą ściśle kontrolować glikemię i unikać produktów, które podwyższają jej wartość Jak smakuje erytrol? Wygląda on jak cukier spożywczy, lecz jest trochę mniej słodki od niego. Jego słodycz jest równa 60-70 procent słodyczy cukru białego. Dlatego dla uzyskania takiej samej słodyczy której daje nam 5g cukru białego, należy użyć 6,5-7g erytrol. Dodatkowo, wywołuje on przyjemne uczucie chłodu w ustach. Ciekawostka: Erytryol to zdrowy słodzik, lecz nie traktuj go jak lek na całe zło. W spożywaniu słodzików, czy to cukru, erytrolu czy ksylitolu powinieneś zachować umiar i rozsądek.