Charakterystyka:
Naturalne źródło słodkości - zamiast cukru, SŁODZISZ ZDROWO!
Erytrytol (erytrol, erytryt) - Jest naturalnie występującym w przyrodzie sacharydem (niskokalorycznym cukrem). Polecany jest tym, którzy nie mogą, bądź nie powinni stosować tradycyjnego cukru. Pochodzi z tej samej grupy cukrów, co ksylitol. Jest jednak od niego mniej słodszy. Różni je także wpływ na jelita: erytrol nie powoduje "kręcenia" w brzuchu. To najlepszy z polioli. Jako dodatek do żywności ma symbol E968. Polecany jest w dietach niskokalorycznych i bezcukrowych, z nietolerancją laktozy. Stosowany jest także w profilaktyce próchnicy, cukrzycy, grzybicach oraz przez osoby odchudzające się.
Zalety erytrolu nad zwykłym cukrem:
- Ma prawie zerowy indeks glikemiczny, i bardzo niski indeks insulinowy (II = 2), dzięki czemu może być stosowany przez chorych na cukrzycę.
- Pomocny w diecie odchudzającej. Polecany dla osób dbających o linię.
- Idealny do słodzenia każdej potrawy i napoju. Nadaje się do wszelkiego rodzaju przetworów. W codziennym gotowaniu.
- Eliminuje działanie wolnych rodników w organizmie.
- Ma działanie antybakteryjne.
- Pomaga dbać o dobry stan jamy ustnej. Nie powoduje próchnicy.
- Nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Zalecany przy nadkwasocie.
- Hamuje rozwój grzybic, drożdżaków i pleśni.
Zastosowanie:
- do bezpośredniego spożycia
- do pieczenia ciasta, z wyjątkiem drożdżowego (różne źródła twierdzą inaczej, my odradzamy, podobnie, jak ksylitolu, gdyż drożdże mogą nie wyrosnąć lub ciasto oklapnie)
- do produkcji napojów oraz deserów, dżemów, konfitur, soków o obniżonej wartości kalorycznej.
Informacja o alergenach: Produkt może zawierać śladowe ilości: gorczycy, soi, selera, sezamu, SO2 i siarczyny, glutenu, orzeszków ziemnych, innych orzechów, jaj i laktozy.
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, z atestem, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.
Informacja o alergenach: Produkt może zawierać śladowe ilości: gorczycy, soi, selera, sezamu, SO2 i siarczyny, glutenu, orzeszków ziemnych, innych orzechów, jaj i laktozy.
OPAKOWANIE WIELOKROTNEGO OTWIERANIA I ZAMYKANIA