ENZYM GLUKO-AMYLAZA PŁYNNY 50ml- ENZYM SCUKRZAJĄCY
✅ Gluko amylaza - enzym scukrzający - rozkłada skrobię (cukier złożony) na cukry fermentowalne. Dzięki temu staje się dostępna dla drożdży, które przerabiają ją na alkohol.
✅ Optymalne parametry:
- pH zacieru - 3 - 5,5
- temperatura - 30-70℃
✅ Dawkowanie - 50 ml enzymu wystarcza na 100 kg mąki lub śrutu zboża.
✅ Stosowanie: po upłynnieniu zacieru czekamy, aż jego temperatura spadnie do 55-60℃. Następnie dodajemy odpowiednią ilość enzymu i dokładnie mieszamy. W celu sprawdzenia skuteczności procesu po pół godzinie można przeprowadzić próbę jodową. Jeśli okazała się pozytywna, przedłużamy działanie enzymu o kolejne pół godziny utrzymując temperaturę w odpowiednim przedziale.