Autor: Grażyna Bortnowska
Wydawca: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny
Rok wydania: 2017
Wydanie: I
Stron: 142
Format: 165 x 235 mm
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-7663-132-5
Spis treści:
Przedmowa
Wykaz ważniejszych skrótów i oznaczeń
I. DEFINICJA I PODZIAŁ EMULSJI
II. PODSTAWOWE SKŁADNIKI EMULSJI
- Tłuszcze
- Substancje emulgujące
- Substancje zagęszczające, stabilizujące i żelujące
III. WYTWARZANIE EMULSJI
- Przebieg procesu
- Stosowane urządzenia
- Metody niskoenergetyczne
IV. CHARAKTERYSTYKA FAZ EMULSJI
- Faza rozproszona
- Powierzchnia międzyfazowa
- Faza ciągła
V. WŁAŚCIWOŚCI REOLOGICZNE
- Zasady pomiaru
- Powierzchnia rozdziału faz
- Układ emulsyjny
VI. BARWA EMULSJI
VII. STABILNOŚĆ FIZYCZNA EMULSJI
- Czynniki warunkujące trwałość
VIII. STABILNOŚĆ CHEMICZNA EMULSJI
- Mechanizm destabilizacji
- Utlenianie lipidów i białek
- Przeciwutleniacze
IX. ZASTOSOWANIE EMULSJI
- Innowacyjne technologie
- Nośniki substancji bioaktywnych i/lub zapachowych
Literatura