Stearynian sodowy (Sole sodowe kwasów tłuszczowych, C16-18)
Monostearynian (C16-18) glicerolu SE (samoemulgujący) – C16-18 GMS SE,
INCI Glycerol Monostearate (Self Emulsifyng).
Pochodzenie roślinne,
Wytwarza trwałe emulsje o bardzo dobrych własnościach dermatologicznych. Szerokie i powszechne zastosowanie w kosmetyce ze względu na trwałe układy emulsyjne.
- Emulgator typu o/w
- Stosowany jako podstawowy emulgator lub koemulgator, jako bardzo silnie “zagęszczający” regulator lepkości i konsystencji emulsji.
- Tworzy trwałe emulsje do pielęgnacji włosów, kremy do twarzy, balsamy.
Właściwości:
- Ciało stałe barwy białej do kremowej, woskowe, o słabym, tłuszczowym zapachu.
- Liczba kwasowa poniżej 3.
- Liczba jodowa* poniżej 2
- Zawartość monoglicerydów 35-45%*
- Wolna gliceryna* poniżej 4%
- Temperatura krzepnięcia 52-59 °C.
*) - Parametr nie oznaczany w bieżących partiach produkcyjnych.
Skład:
mieszanina mono, di i triglicerydów C16 (ok. 51%)
C18 (ok. 48%), kwasów tłuszczowych i wolnego glicerolu (max. 1%).
Zalecane stężenie: 1 – 15% (zwykle 4 – 6%), poniżej 4% emulsja może być niejednorodna.
Umożliwiając uzyskanie emulsji z fazą tłuszczową już na poziomie 15-20%.
Stabilność: pH 5,5 - 7,5, niestabilny z kwasami i niektórymi hydrolatami o niskim pH,
Uwagi: Dla większej stabilności emulsji można dodać gumy ksantanowej w ilości 0,1 – 0,4%. lub alkohol cetylowy w stężeniu do 3%.
Zalecane stężenie: od 4-10%