ELETTARIA CARDAMOMUM
Kardamon jest rośliną należącą do rodziny imbirowatych. Pochodzi z wilgotnych, wiecznie zielonych lasów Azji tropikalnej – w stanie dzikim rośnie na Półwyspie Indyjskim i na Cejlonie, Chinach i Indonezji. Obecnie jest sadzona w całej strefie tropikalnej. Jest byliną, osiągającą w środowisku naturalnym od 2 do 4 metrów wysokości. Owoce to trójkomorowe torebki, żółtawe do brunatnych, z drobnymi, brunatnymi do czerwonawych nasionami (nazywanymi kardamonem), zawierającymi ok. 9% olejku kardamonowego, który nadaje im ostry, korzenny zapach i smak. Główne zastosowanie ma kardamon w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Suszone owoce i nasiona kardamonu są wykorzystywane, aby stworzyć unikalny smak ryżu, mięsa, warzyw i innych potraw pikantnych. Całe i mielone nasiona kardamonu są dodawane do kawy, herbaty, jako aromat do likierów, lodów, wyrobów cukierniczych i pieczywa.
Obsługa i pielęgnacja:
Roślina w uprawie domowej nie powinna być narażona na przeciągi, nagłe zmiany temperatury lub bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Powinna być uprawiana w ciepłym, dość wilgotnym, zacienionym miejscu lub być systematycznie zraszana, najlepiej miękką wodą. W zimie podlewanie powinno być rzadsze. Rośliny powinny być umiarkowanie nawożone tylko w okresie wegetacji. Jeśli są w zbyt zimnym otoczeniu lub są przelewane, ich liście brązowieją. Gdy przeniesiemy do cieplejszego miejsca, odetniemy brązowe liście i ograniczymy podlewanie (utrzymywanie dość suchego podłoża), roślina powoli odrośnie.
Wysokość: 60 cm (donica + roślina)
Średnica doniczki: 15 cm
Przedstawione zdjęcia pochodzą z aktualnej partii, ale rośliny mogą się nieznacznie od siebie różnić.
W związku ze specyfiką naszego asortymentu każdemu klientowi na życzenie chętnie wyślemy dodatkowe zdjęcia każdego produktu tuż przed wysyłką. Aby uzyskać dodatkowe fotografie prosimy o wpis w informacjach dodatkowych podczas zakupu lub kontakt mailowy/telefoniczny.