MŁYNEK ELEKTRYCZNY DO MIELENIA KAWY
BOSCH TSM6A013B
CZARNY
Zacznij dzień w dobrym stylu!
Wysokiej jakości ostrze
Młynek do kawy Bosch wyposażony jest w dwuskrzydłowy nóż ze stali szlachetnej dzięki któremu możemy zmielić kawę w ziarnach. Możliwość mielenia w sposób ciągły ułatwia posługiwanie się urządzeniem.
Wysoka wydajność
Młynek oferuje dużą moc wynoszącą do 180W, dzięki czemu urządzenie jest bardzo szybkie i wydajne pozwalając na zmielenie 75 g kawy w ciągu jednej minuty.
Mielenie kawy
- Wsypać do młynka wybraną ilość ziaren kawy.
- Nałożyć pokrywę z wyłącznikiem bezpieczeństwa.
- Włożyć wtyczkę do gniazdka.
- Nacisnąć włącznik w dół.
- Zwolnić włącznik i dopiero po zatrzymaniu się noża mielącego zdjąć pokrywę.
Stopień zmielenia kawy zależy od ilości wsypanych ziaren i czasu mielenia.
Krótszy czas mielenia spowoduje, że kawa będzie grubiej zmielona.
Należy również zwrócić uwagę na wskazówki dotyczące stopnia zmielenia podane w instrukcji obsługi ekspresu do kawy.
Przycisk zabezpieczający przed przypadkowym uruchomieniem.
Mieli tylko z zamkniętą pokrywą.
SPECYFIKACJA:
- Typ produktu: Młynek
- Zastosowanie: Do kawy
- Mechanizm mielący: Ostrza
- Moc: 180 W
- Długość kabla przyłączeniowego: 1 m
- Waga netto: 0,62 kg
- Napięcie: 220–240 V
- Częstotliwość: 50–60 Hz
- Pojemność zbiornika na kawę: 75 g kawy ziarnistej
- Tryby pracy: Pulsacyjny
- Materiał obudowy: tworzywo sztuczne
- Materiał pojemnika: stal szlachetna
- Rodzaj noża: Stal nierdzewna, Dwuskrzydłowy
- Regulacja stopnia rozdrobnienia oraz ilości mielonej kawy: 150 g/min
- Zabezpieczenia: Przed przypadkowym włączeniem, Przed pracą bez pokrywy
- Kolor główny: Czarny
- Rodzaj zasilania: Sieciowe
Jak mielić kawę?
Bariści są zgodni – najlepsza kawa, to ta, którą zmielono tuż przed zaparzeniem. Stopień zmielenia ziaren należy dopasować do sposobu parzenia kawy i do urządzania, jakie do tego wykorzystujemy. Ma to wpływ nie tylko na smak kawy, ale także stan - sprzętu, którym się posługujemy.
- Kawa grubo zmielona stosowana jest w ekspresach przelewowych. Grube drobinki kawy nie zatykają filtrów i będą one służyły dłużej. Również o smak kawy nie musimy się martwić, gdyż gorąca woda ma stosunkowo długi kontakt z ziarnami, stąd w efekcie otrzymujemy smaczny i pachnący napój.
- Kawa średnio zmielona najlepiej nadaje się do kawiarek, jakich ostatnio sporo na polskim rynku i na które modę wprowadzili Włosi. Ten sposób parzenia kawy pozwala uzyskać napój o skondensowanym smaku i aromacie. Znawcy mówią, że kawa z kawiarki jest mocniejsza niż kawa z ekspresu przelewowego. Średnia grubość mielenia to kompromis między dbałością o kawiarkę a rodzajem otrzymywanego napoju.
- Kawa drobno zmielona to dobry wybór, jeśli korzystamy z ekspresu ciśnieniowego. Tutaj czas parzenia, czyli bezpośredniego kontaktu wody i kawy, jest bardzo krótki, nie przekracza trzydziestu sekund, dlatego drobniejsze mielenie gwarantuje lepszy jakościowo napój.
- Kawa zmielona bardzo drobno przydaje się najczęściej w polskich domach, gdzie tradycyjnie zalewa się kawę wrzątkiem. Zmielona praktycznie na pył kawa jest też idealna do parzenia po turecku – w tym celu używa się tygielka, zalewa zmieloną kawę zimną wodą i trzykrotnie doprowadza do wrzenia. Kawa zalewana w szklance lub kubku, to nie jest kawa po turecku.