Christophe Ducasse to prawdziwy miłośnik Hiszpanii, dlatego założył Calle el Tato. Od początku kulinarnej przygody poświęcił się badaniu najlepszych produktów iberyjskich, aby zaoferować gamę wyjątkowych tapas. W ofercie owoce morza, kapary, sosy, sardynki, etc.
------
Tapas to symbol hiszpańskiej gastronomii, na którą składają się sztandarowe produkty kulinarnego bogactwa tego kraju: kapary, oliwki, papryki... Doskonale odzwierciedlają kuchnię śródziemnomorską uznawaną za jedną z najlepszych na świecie. Tapas występują w postaci pysznych przekąsek o różnych smakach i bogatych kolorach.
Kawior z jeżowca (Paracentrotus lividus) 120 g
"Znany ze swojej finezji w całym basenie Morza Śródziemnego, kawior jeżowca jest bardzo ceniony za złożone smaki. Smakuje najlepiej naturalnie lub po prostu przyozdobiony odrobiną cytryny! Smak kawioru z jeżowca sprawi, że zaniemówisz: złożony, gorzko-słodki, jodowany i dymny. Pod koniec degustacji wyczuwasz nuty orzecha laskowego i miodu.
Ręcznie wytwarzany zgodnie z hiszpańską tradycją, ten w 100% naturalny przysmak uwodzi podniebienie swoimi smakami, ale kremową konsystencją, podobnie jak oczy pięknym pomarańczowym kolorem!
Jak spróbować kawioru z jeżowca?
Do smaku na surowo, najlepiej naturalnie, lub po prostu doprawiony odrobiną cytryny, na kromce chleba, aby cieszyć się wszystkimi jego smakami. W bardziej wyszukanej wersji posmaruj nim francuskie bagietki lub koreczki, po udekorowaniu nutą soku z cytryny, szalotki i soli. Możesz go również użyć do wzbogacenia sosów, które będą towarzyszyć rybom i skorupiakom lub jako substytut sosu rouille, aby nadać charakteru Twojej zupie rybnej.
Skład: kawior jeżowca (Paracentrotus lividus), woda, sól morska."
Cena producenta: 35 €
Uwaga: mała konserwa {} duża przyjemność
PS. A czytałem, że 60 pln za kamionkę musztardy to dużo ;-)