Opakowanie zawiera:
- 220 g ekstraktu słodowego suchy superjasny
- Barwa: < 9 EBC
- Wilgotność: 2 - 4%
- Białko: < 7,5%
- ph: 5,6%
Zastosowanie:
Refermentacja: suchy ekstrakt slodowy można dodawać bezpośrednio (pół łyżeczki na butelkę 0,5 litra) lub w formie roztworu (150-200 g ekstraktu mieszamy i gotujemy 5 minut w 300 ml wody. Następnie dodajemy w trakcie przelewania piwa z fermentora po fermentacji burzliwej do fermentora z kranikiem, wykorzystywanego do rozlewu piwa do butelek).
Starter drożdżowy: rozpuścić 100 g ekstraktu w 1 litrze gorącej wody, następnie zagotować przez 5 minut. Po ostudzeniu, można zacząć namnażanie.
Szlachetna refermentacja. Bujna i trwała piana.
Suchy ekstrakt słodowy to pełno słodowy dodatek do piw dla potrzeb refermentacji. Dodany do butelek przed zakapslowaniem, gwarantuje gęstą i trwałą pianę.