Oliwa z oliwek PDO SOLIGEA CLASIC
Markellos to rodzinna firma założona w 1932r. Nieustannie rozwijając się produkuje oliwy i oliwki najwyższej jakości z wyselekcjonowanych owoców drzew oliwnych. Firma skupia się nie tylko na jakości owoców, ale również na najwyższym standardzie produkcji, posiadają wszelkie niezbędne certyfikaty, które gwarantują jakość produktów.
Oliwy Soligea charakteryzują się bardzo dobrą jakością i niską kwasowością oliwy
Te oliwki są uprawiane naturalnymi metodami, zbierane z gajów oliwnych w Koryncie i pozyskiwane na zimno w rodzinnej olejarni.
Istnieje wiele teorii na temat włączenia tłuszczów do naszej diety, ale wszyscy eksperci twierdzą, że spożywanie oliwy z oliwek, a zwłaszcza extra virgin, ma wiele zalet zdrowotnych. Oliwa z oliwek jest bogata w mono nasycone kwasy tłuszczowe, które są dość odporne na wysokie temperatury, co czyni ją zdrowym wyborem do gotowania. Oliwa z oliwek extra virgin zawiera przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać stany zapalne i zapobiegają cholesterolowi we krwi. Osoby spożywające oliwę z oliwek zmniejszają ryzyko udaru, który jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych. Ma wiele zalet dla zdrowia serca. Obniża ciśnienie krwi, chroni cholesterol LDL przed utlenianiem, poprawia funkcję wyściółki naczyń krwionośnych i może zapobiegać niepożądanemu krzepnięciu krwi. Oliwa z oliwek extra virgin ma właściwości antybakteryjne. Wykazano, że jest szczególnie skuteczny przeciwko Helicobacter pylori, rodzajowi bakterii, które mogą powodować wrzody żołądka i raka.