Ekologiczna MĄKA Z PERZU 250 g - Dary Natury
Perz to bardzo pospolita roślina, która porasta nieużytki i polany. Jego kłącza zawierają skrobię i są bardzo odżywcze.
Na mąkę wybierane są tylko jasne, grube i mięsiste kłącza, dokładnie oczyszczone i wysuszone.
Produkt bezglutenowy.
Mąka z perzu jest naturalna, bez konserwantów, sztucznych barwników i aromatów.
Jakie właściwości posiada mąka z perzu?
Mąka z perzu charakteryzuje się lekko słodkawym, orzechowym smakiem. Charakteryzuje się również wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm z toksyn, kwasów żółciowych i metali ciężkich.
Mąka jest źródłem naturalnych: witamin i minerałów min. potasu, krzemu, żelaza.
Do czego używać mąki z perzu?
Mąkę z perzu można wykorzystać jako uszlachetniający dodatek do mąki pszennej (w proporcji 2/3 mąki pszennej i 1/3 mąki z perzu) i wypiekać chleb, bułki, ciasteczka oraz inne wyroby. Można ją wykorzystać także do wszystkich dań gdzie normalnie dodaje się mąkę pszenną np. jako dodatek do makaronu, omletów z jaj, placków ziemniaczanych (dodając do 2/3 tartych ziemniaków 1/3 mąki z perzu).
Składniki
mąka z perzu* 100%
*produkt rolnictwa ekologicznego
Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna: 1169 kJ / 280 kcal
Tłuszcz: 0,1 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g
Węglowodany: 46,4 g
- w tym cukry: 45,8 g
Białko: 3,2 g
Sól: 0,0 g
Informacje dodatkowe
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Posiada atest BIO. Produkt wegański i wegetariański.