Tipson - siostrzana marka Basilur.
Mamy zaszczyt przedstawić Państwu markę wywodzącą się bezpośrednio z cieszącej się światowym uznaniem i uhonorowanej licznymi nagrodami marki Basilur.
Trzeba podkreślić, że podobnie jak Basilur, Tipson to nie rynkowy gigant nastawiony na masową produkcję dla masowego odbiorcy. To niewielkie przedsiębiorstwo, które może sobie pozwolić na staranny, perfekcyjny proces produkcji, w którym łączy się troskę o każdy walor produktu i każdy szczegół opakowania.
Tipson z powodzeniem łączy 5000-letnią herbacianą tradycję z innowacyjnymi rozwiązaniami i nowoczesnym podejściem do zdrowego stylu życia.
Zapraszamy do świata cejlońskich herbat premium we współczesnej odsłonie.
ORGANIC TULSI CHAMOMILE & LEMON w saszetkach - 25 x 1,2 g
W 100% organiczna kompozycja ajurwedyjskiego ziela tulsi z dodatkiem rumianku, skórki pomarańczy, moringi oraz aromatu cytryny.
NOWOŚĆ! PREMIERA SEZONU JESIEŃ 2021!
Nowa kolekcja w 100% organicznych kompozycji Tipson Organic Tulsi to propozycja dla osób chcących odkryć lecznicze właściwości tej wyjątkowej rośliny wykorzystywanej od wieków w medycynie ajurwedyjskiej.
Składniki herbat zostały dobrane tak, by zamknąć w saszetce wartości odżywcze i wspaniały owocowo-ziołowy smak naparu, którego picie będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów.
Ponieważ napar nie zawiera liści herbacianych i kofeiny, może być bez obaw spożywany przez dzieci, kobiety w ciąży i mamy karmiące.
Liczba saszetek: 25
Saszetki pakowane oddzielnie, tak by zachować pełen aromat w każdej filiżance.
Nr katalogowy: 80299
EAN13: 4792252940215
Masa netto: 30 g
Wymiary opakowania: 8 x 7 x 13 cm
Składniki: organiczna bazylia azjatycka (tulsi) (25%), organiczny rumianek (35%), organiczna skórka pomarańczy (20%), organiczna moringa (15%) oraz naturalny aromat cytryny (5%).
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Herbaty Tipson to połączenie tradycji z innowacją. Marka łączy wiekowe metody mieszania herbaty, tradycyjne receptury z wymogami obecnej chwili. Te herbaty każdego zachwycą swoim smakiem.
Tulsi - Eliksir życia
Tulsi (łac. Ocimum tenuiflorum) to roślina rosnąca m.in. w południowej Azji, gdzie od stuleci wykorzystywana jest do ajurwedyjskich receptur. Picie naparu z tego zioła sprzyja zachowaniu dobrego samopoczucia psychicznego i fizycznego. W badaniach udowodniono, że tulsi wykazuje działanie uspokajające i przeciwlękowe oraz obniża poziom kortyzolu - hormonu stresu. Liście tej rośliny zaliczane są do tzw. adaptogenów, co znaczy, że uodporniają organizm na sytuacje stresowe.
"Eliksir życia", bo tak nazywana jest tulsi w naukach ajurwedyjskich, przyczynia się do wzmocnienia komórek nerwowych i wpływa na lepszą komunikację między nimi, dlatego uważa się, że zażywanie tej rośliny poprawia kondycję umysłu.
Dzięki zawartości wielu antyoksydantów święta bazylia wykazuje działanie kardioochronne, obniża także poziom cholesterolu we krwi.
Jednym z przeciwutleniaczy, które zawiera Ocimum tenuiflorum, jest eugenol - to dzięki niemu wykazuje również działanie przeciwcukrzycowe - zmniejsza poziom glukozy we krwi podobnie jak leki stymulujące wydzielanie insuliny.
Inne korzyści płynące ze spożywania Tulsi to łagodzenie nadciśnienia tętniczego, działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, detoksykujące.
Komu można polecić tulsi?
Ponieważ współczesne czasy wiążą się z życiem w pośpiechu, nierzadko w stresie, napary z tej rośliny można polecić każdemu - zwłaszcza osobom borykającym się z przewlekłym zmęczeniem, trudnością w koncentracji czy ciągłym stresem.
Powinny się nią zainteresować również osoby, które chcą naturalnie wspomóc organizm w walce z nadciśnieniem tętniczym, kamieniami nerkowymi, problemami kardiologicznymi czy infekcjami.
USDA Organic to certyfikat Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych.
Jest najbardziej restrykcyjnym oznaczeniem ekologicznym na całym świecie. Wyroby, opatrzone tym certyfikatem, muszą być w minimum 95 % organiczne. Składniki produktów nie mogą być modyfikowane genetycznie, sztucznie konserwowane czy chemicznie przetwarzane.
Oznaczenie jest jednym z najbardziej pożądanych i najtrudniejszych do zdobycia emblematów na świecie.
By je uzyskać, rolnicy oraz przetwórcy muszą udowodnić, że przy produkcji ich towarów nie wykorzystano konserwantów, a składniki są pochodzenia naturalnego. Pieczęć USDA Organic na opakowaniu jest zapewnieniem że wyrób na żadnym etapie produkcji nie został zmodyfikowany czy “wzbogacony” o syntetyczne substancje.
Nasze herbaty zarejestrowane są pod numerem TC/E/PR/1513/1143 który jest też nadrukowany na każdym eksportowanym produkcie. W herbatach Tipson znajdziecie go zaraz przy indeksie produktu, który jest wytłoczony bezpośrednio na opakowaniu.
Certyfikacja Unii Europejskiej: LK-BIO-149 pod numerem rejestracyjnym CU841227.
Certyfikacja Polska: PL-EKO-06-005425
Bureau Veritas - Food Safety System Certification FSSC 22000 potwierdza zgodność produktów ze standardem ISO 22000. Podczas produkcji są one poddawane analizie zagrożeń oraz sprawdzane są krytyczne produkty kontroli (HACCP). Mówiąc prościej jest to proces, który ma zapewnić, aby produkowana żywność spełniała wszystkie zdrowotne wymagania. System HACCP ma za zadanie stwierdzić, czy podczas produkcji mogą wystąpić zagrożenia biologiczne, chemiczne i fizyczne.
Pamiętajcie, by przy wyborze kierować się certyfikatami – różnica w jakości potrafi być ogromna, a małe logo jest zapewnieniem wysokogatunkowego suszu.
Sposób parzenia na gorąco:
Saszetkę naparu zalewamy wodą o temperaturze 95ºC i parzymy pod przykryciem od 5 do 10 min. Po tym czasie napar jest gotowy do picia.
Sposób przygotowania na zimno (cold brew):
Metoda parzenia na zimno to świetna alternatywa dla tradycyjnego przygotowywania herbat. Napar uzyskany tym sposobem, oprócz tego, że będzie delikatniejszy, może zaskoczyć wachlarzem zupełnie innych smaków.
Jak to zrobić?
- Dwie-trzy torebki herbaty wsypujemy do dzbanka i zalewamy zimną lub nawet lodowatą wodą, po czym odkładamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce.
- Możemy także przygotować to w sposób ekspresowy: odkręcamy butelkę wody, do środka wrzucamy jedną torebkę herbaty lub papierowy filtr z suszem herbacianym, zakręcamy i odkładamy do lodówki.
- Herbata powinna pozostać w lodówce od 2 do 6 godzin. W ten sposób przygotujemy sobie orzeźwiający napój na wynos, który będzie znacznie zdrowszy od napojów typu ice tea ze sklepowych półek.
Dlaczego warto parzyć tą metodą?
- Zimna woda wyciąga z herbaty inne nuty smakowe - doskonale podkreśla dodatki kwiatowe, owocowe czy aromat przypraw. Staną się one bardziej wyczuwalne niż w przypadku parzenia na gorąco.