Zestaw 2x miód 1kg - wrzosowy i spadź iglasta
Miód Wrzosowy – Właściwości
Zawiera mnóstwo aminokwasów i enzymów, a także witaminy z grupy B. Dzięki tym ostatnim wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pamięć, przyspiesza metabolizm, ale ma też silne właściwości bakteriobójcze.
Jeżeli zmagasz się często z infekcjami bądź chorobami oczu, miód ten jest uznawany za naturalny lek, który je zwalcza.
Miód Wrzosowy – Zastosowanie
Jak większość miodów, miód wrzosowy także znajduje zastosowanie w kosmetyce. Można przygotować z niego maseczkę na twarz, ale nadaje się także do robienia kremów czy balsamów. Prócz tego, że odżywia skórę i działa na nią regenerująco, można stosować go również na włosy. Miód wrzosowy je wzmacnia, ale wpływa też korzystnie na ich porost. Jeśli zmagasz się z wypadaniem włosów, sięgnij po miód wrzosowy.
Ze względu na swój wyrazisty i odmienny od innych miodów smak, miód wrzosowy stosowany je do przyrządzania różnego rodzaju trunków, ale też jako komponent słodko-kwaśnych sosów. Można go dodać także, klasycznie, do herbaty. Na pewno urozmaici jej smak.
Właściwości miodu spadziowego
Miód spadziowy ma gęstszą konsystencję od miodu nektarowego, odznacza się znaczną lepkością. Jest też drogi – spadź (zwana również rosą miodową) nie występuje co roku. W niektórych regionach Polski zaledwie raz w ciągu paru lat. Stąd też miód spadziowy jest jednym z najdroższych w Polsce.
W składzie miodu spadziowego znajdują się fruktoza, glukoza oraz melecytoza (trójcukier), którą nazywa się cukrem modrzewiowym, choć występuje nie tylko w modrzewiu. Melecytoza syntezowana jest z cukrów prostych organizmów owadów, które produkują spadź. W miodzie spadziowym znajduje się bardzo dużo flawonoidów należących do grupy polifenoli roślinnych. Wykazują one znaczną aktywność biologiczną, która korzystnie wpływa na organizm człowieka.
Każda partia miodu, zanim trafi do słoików przechodzi szereg badań laboratoryjnych przeprowadzanych przez wykwalifikowanych specjalistów.
Producent naszego miodu to lider w swojej branży, który na każdym etapie, od zakupu aż do konfekcjonowania, podlega bardzo rygorystycznym normom sanitarnym. Każda partia, która trafia do sprzedaży posiada odrębne badania, cały proces przebiega według najwyższych norm zarządzania jakością.
Krystalizacja miodu jest procesem naturalnym i świadczy o naturalnym pochodzeniu miodu. Miód skrystalizowany można doprowadzić z powrotem do płynności, bez utraty jego właściwości, podgrzewając go do temperatury 40-42 stopni.
Region pochodzenia miodów : UE oraz spoza UE,
Miody marki 77honey pochodzą m.in. z Polski, Ukrainy, Bułgarii, Łotwy, Rosji, Hiszpanii, Gruzji, Litwy, Czech i Belgii.