SWIRSKI roztocz na wciornastki i mączliki do roślin domowych i wszelkich upraw (1 saszetka)
SPICAL Ulti-Mite drapieżny roztocz to produkt w postaci w pełni biodegradowalnej foliowej saszetki z haczykiem, w 250szt drapieżnego roztocza Amblyseius swirskii + roztocza pokarmowe wymieszane z otrębami.
SPICAL Ulti-Mite drapieżny roztocz Neoseiulus californicus przeznaczony głównie do zwalczania młodych larw różnych gatunków wciornastków oraz jaj i larwy mączlika ( Bemisia tabaci i Trialeurodes vaporariorum )
Przechowywanie:
- Przechowywanie po otrzymaniu: 1-2 dni
- Temperatura przechowywania: 10-15 ° C, w ciemności
- Zapewnij wentylację, aby zapobiec gromadzeniu się CO2
Zastosowanie: do większości upraw warzyw i owoców (pomidory, słodka papryka, ogórek, truskawka), a także roślin ozdobnych i domowych (m.in. róże, palmy, draceny, bluszcze ).
Warunki środowiskowe:
- toleruje wysokie temperatury i niską wilgotność
- żywią się także innymi roztoczami i pyłkiem
- mogą przeżyć kilka tygodni bez pożywienia
- toleruje szereg chemicznych pestycydów
- może być wprowadzany w okresie zimowym
Użytkowanie: trzymając saszetkę za kartonowy pasek należy delikatnie rozwiesić ją na roślinach, tak by nie uszkodzić drapieżnych roztoczy (saszetki mają przygotowany otwór wyjściowy). Saszetki zawieś na roślinie w miejscu osłoniętym od słońca i niekorzystnych warunków atmosferycznych. Produkt można stosować również w uprawach polowych.
Amblyseius swirskii nie diapauzuje, a zatem może być również wprowadzany w okresie zimowym. Populacja A. swirskii zaczyna się rozwijać, gdy temperatury w ciągu dnia regularnie przekraczają 20-22 ° C
MĄCZLIK szklarniowy, czyli uciążliwe białe muszki
Rój białych muszek nad roślinką to znak, że została ona zaatakowana mączlikiem szklarniowym. Jest to niewielki jasnozielony owad, pokryty woskowym nalotem. Larwy i dorosłe osobniki żerują szczególnie na spodniej części liści, wysysając z nich soki oraz pokrywając roślinę klejącą wydzieliną (spadzią), w wyniku czego zaburzona zostaje fizjologia rośliny (opóźniony wzrost, więdnięcie, opadanie liści, choroby grzybowe).
W wyniku uodpornienia na stosowane pestycydy W latach 70 XX w. nastąpiła nagła ekspansja mączlika, szczególnie w uprawach pomidora i ogórka.
WCIORNASTKI, czyli uprzykrzające życie szkodniki
Wciornastki to powszechne na całym świecie i w odróżnieniu od innych szkodników dość kłopotliwe w rozpoznaniu owady. Żerują głównie w uprawach warzywnych (atakują pomidory, ogórki, paprykę, cebulę) oraz na kwiatach ozdobnych (na storczykach, fikusach, bluszczach, goździkach, gerberach). Te specyficzne małe szkodniki gołym okiem przypominają czarne kreseczki. Dzięki nietypowym ukształtowaniom aparatu gębowego, żywią się głównie sokami i tkankami roślinnymi, powodując przez to rozmaite uszkodzenia w roślinach oraz całych uprawach – objawy najczęściej występują na liściach i kwiatach. Głównym objawem występowania na roślinie wciornastków mogą być drobne, jasne plamki lub srebrzystość na powierzchni liści, zbrunatnienia nasadowych części liści, skorkowacenia (strupiaste powierzchnie), rozmaite przebarwienia i deformacje kwiatów.
Chcąc sprawdzić czy kolonie wciornastków pojawiły się na roślinach pokojowych, wystarczy podłożyć biały papier pod liście i kwiaty, po czym delikatnie potrząsnąć rośliną. Jeżeli w ciągu kilku sekund pojawią się na kartce około 1 mm długości szybko poruszające się ciemne lub żółte "kreseczki", a do tego będzie ich dość dużo, to znak, że mamy do czynienia właśnie z wciornastkami.