Młyn wodny Eko Hillar – Młynarstwo od czterech pokoleń
Mąka Żytnia - Typ 1850 - Razowa - Pełnoziarnista - Ekologiczna - Bio
Skład: 100% polskie ziarno żyta
Mąka żytnia pełnoziarnista typ 1850 w wersji 10 kg sprawdzi się w każdej kuchni w której wypieki są na pierwszym miejscu. Duże opakowanie zagwarantuje Tobie stały dostęp do Twojej ulubionej mąki. Mąka żytnia razowa świetnie sprawdzi się do wypieku zdrowego, ciemnego pieczywa lub do przygotowania zakwasu na żur lub biały barszcz.
Wybór mąki pełnoziarnistej typ 1850 będzie odpowiedni dla każdej osoby chcącej uzupełnić swoją dietę w wartości odżywcze. Dzięki spożywaniu produktów z zawartością mąki żytniej razowej dostarczysz organizmowi ogrom witamin, takich jak: A, B, E, PP oraz minerały: cynk, fosfor, magnez, mangan, sód oraz wapń. Błonnik zawarty w tym produkcie wspomoże pracę naszych jelit oraz całego układu pokarmowego. Dzięki niskiemu IG jest to świetny wybór dla diabetyków. Jak każda mąka pełnoziarnista żytnia, uzupełni zapotrzebowanie na potrzebne aminokwasy, przede wszystkim albuminy i globuliny.
Mąki z młyna EKO Hillar w Tuczkach to wynik czteropokoleniowego doświadczenia. Wiedza oraz ekologiczne ziarno od certyfikowanych rolników z Warmii i Mazur to połączenie z którego powstaje wspaniała mąka pełnoziarnista. Unijny Certyfikat Rolnictwa Ekologicznego daje nam gwarancję, że proces produkcji był wolny od wszelkich oprysków chemicznych. Dodatkowo młyn napędza zielona energia pozyskiwana z elektrowni wodnej. Ziarno dostarczone do młyna poddawane jest procesowi osuszenia oraz czyszczenia, następnie mielone jest na kwarcowych kołach, a odsiewacz rozdziela mąkę od otrębów.
Postaw na mąkę pełnoziarnistą typ 1850 – to idealny wybór dla każdego, kto ceni sobie zdrowie i życie w zgodzie z naturą.
Zalety korzystania z mąki żytniej razowej typ 1850
- reguluje pracę jelit, ułatwia wydalanie i zapobiega zaparciom dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego,
- duża zawartość korzystnych dla zdrowia aminokwasów, takich jak albuminy i globuliny,
- posiada niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi i jest korzystna dla diabetyków,
- zawiera witaminy A, B, E, PP oraz minerały takie jak cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo.
Wartości odżywcze w 100 g produktu
- Wartość energetyczna 1360 kJ / 322 kcal
- Tłuszcz 2,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g
- Węglowodany 62 g
w tym cukry 2,5 g
- Błonnik 10,2 g
- Białko 8,2 g
- Sól 0 g
Wszystkie produkty dostępne w naszym sklepie są ekologiczne co potwierdza certyfikat wydany przez jednostkę certyfikującą AgroBioTest.
Interesuje Cię data ważności lub kraj pochodzenia? Odpowiemy na to w wiadomości prywatnej.
Materiał, którym wypełniamy paczki to skorpak. Jego największa zaleta to biodegradowalność - wykonany jest ze skrobii kukurydzianej, która bez problemu rozposzcza się w wodzie i ulega naturalnemu rozkładowi.
Z racji tego, że przyświeca nam filozofia zero waste - może zdarzyć się, że przesyłka zostanie wypełniona pociętymi kartonami, workami po mące, itp.
Opakowanie strunowe produktów jest wielokrotnego użytku. W większości przypadków pochodzą one z recyklingu. W pojedynczych przypadkach może je zastąpić inna niż na zdjęciu torba papierowa.