EKO KWAŚNE MLEKO
Liofilizowane kultury bakterii do wytwarzania domowego kwaśnego mleka
- Łagodny smak i skład bakteryjny powoduje, że polecane jest dla dzieci.
- Ponieważ bakterie rozkładają laktazę, kwaśne mleko jest lżej strawne i lepiej tolerowane niż zwykłe mleko i ma pozytywny wpływ na florę jelitową.
- Dostarcza także dziecku wielu naturalnych, łatwo przyswajalnych substancji m.i.n. aminokwasów, wapnia, witamin z grupy B, K2 i innych potrzebnych do wzrostu i rozwoju składników.
Nasz produkt posiada:
- CERTYFIKAT PL-EKO-02, ROLNICTWO UE / SPOZA UE
- Produkt zgodny z Dyrektywą UE 1829/2003 i 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 22.09.2003
Cena dotyczy 1szt. (Masa netto: 4,9g)
Najlepiej spożyć przed: 07-2024
1 saszetka wystarcza na przygotowanie 1 litra Kwaśnego mleka. Przy zastosowaniu się do zaleceń producenta i wykonywaniu regularnego namnażania zgodnie z instrukcją, proces ten można przeprowadzać przez kilka (do 6) miesięcy.
Charakterystyka
- Wspiera procesy trawienne oraz wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit.
- Dzięki żywym bakteriom i zawartości kwasu mlekowego sprzyja zwalczaniu szkodliwych bakterii i grzybów, przywracając prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz jego prawidłowe pH.
- Zawiera dużą ilość witamin m.in. A, B₂, B₁₂, K₂. Witamina B₂ to typowa witamina młodości. Witamina B₂ bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek i wzmacnia układ nerwowy.
- Zawiera m.in. dużą ilość wapnia organicznego. Wapń bierze udział w ponad 300 reakcjach zachodzących w naszym organizmie.
- Ma również duże zastosowanie w kosmetyce – można stosować np. przy rozstępach skórnych.
- Z kwaśnego mleka można też robić ser, który nadaje się do spożycia oraz celów kosmetycznych.
Ma korzystne działanie na przewód pokarmowy:
- poprawia trawienie i wchłanianie pokarmów,
- wpływa na lepszą perystaltyka jelit,
- wytwarzane przez bakterie substancje takie jak m.in. kwas mlekowy powodują zwalczanie szkodliwych bakterii, grzybów,
- przeciwdziała zakażeniom i stanom zapalnym,
Będąc wysokowartościowym odżywczo produktem, jest jednocześnie lekkostrawny i łatwo przyswajalny.
Wytworzone w domu produkty nie podlegają obróbce przemysłowej, dlatego bakterie w nich zawarte są żywe i korzystnie działają na nasz organizm.
Produkt posiada:
- CERTYFIKAT PL-EKO-02, ROLNICTWO UE / SPOZA UE
- Produkt zgodny z Dyrektywą UE 1829/2003 i 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 22.09.2003
Zawiera kultury bakterii:
- Lactococcus lactis
- Lactococcus cremoris
- Lactococcus lactis subsp.diacetylactis
- Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris
Nie zawiera:
- Nie zawiera nawet śladowych ilości alergenów
- Składników modyfikowanych genetycznie
- Cukru, zagęszczaczy, glutenu, ani żadnych dodatków chemicznych
- Produktów (zbóż) glutenowych, jajek, ryb, soi, orzeszków ziemnych, selera, musztardy (gorczycy), sezamu, dwutlenku siarki i dwusiarczku, skorupiaków, mięczaków, łubinu.
Nasze kultury bakterii zostały uznane przez rynek międzynarodowy za bezpieczne do spożycia.
JAK ZACZĄĆ TERAPIĘ JOGURTOWĄ?
- Terapię jogurtową rozpoczynamy od Jogurtu L+.
- Dzięki zawartym w nim bakteriom zostaje przywrócona prawidłowa flora bakteryjna przewodu pokarmowego.
- Szczególnie ważny jest Acidophilus, którego działanie wspomaga leczenie chorób przewodu pokarmowego spowodowanych przez Helicobacter pylori.
- Po 14 dniach dołączamy kwaśne mleko.
- Rano w dalszym ciągu pijemy Jogurt L+, a w południe i wieczorem kwaśne mleko.
Obecność żywych bakterii i wytworzonych przez nie substancji m.i.n. kwasu mlekowego sprzyja regeneracji prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, poprawia trawienie i przemianę materii.
- Reguluje pracę przewodu pokarmowego,
- Przeciwdziała rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym, zapobiegając biegunkom oraz wspomaga układ odpornościowy.
- Poprzez zwiększone przyswajanie wapnia i fosforu wzmacnia kości.
- Zmniejsza objawy nietolerancji laktozy.
JAK PRZYGOTOWAĆ EKOLOGICZNY DOMOWE KWAŚNE MLEKO
Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego (nie typu UHT) lub napoju roślinnego (migdałowego, sojowego, owsianego).
Przygotuj:
- Litrowy słoik (najlepiej wcześniej wyparzony) ze szczelnym zamknięciem.
- Saszetkę z kulturami bakterii kwaśnego mleka .
- Litr mleka lub napoju roślinnego
- Podgrzej mleko do temperatury 42° (dotyczy mleka pasteryzowanego ze sklepu). Mleko świeże podgrzewamy do 80°C, aby zabić obce bakterie (na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek).
- Przelej mleko do naczynia (np. szklanego słoika) i wystudź do temp. 42°C.
- Otwórz saszetkę z bakteriami, wsyp do mleka i delikatnie zamieszaj. Szczelnie zamknij naczynie. Bakterie wsypujemy do mleka, które ma 42°C! W wyższej temperaturze bakterie giną. Do mierzenia temperatury możesz użyć specjalnego termometru. Kupisz go tutaj.
- Zostaw do fermentacji od 8 do 16 godzin w temperaturze około 42°C, aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. Przeważnie trwa to około 12 godz.
Aby utrzymać temperaturę 42°C, możemy wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą sięgającą poniżej poziomu zakrętki (oczywiście wodę należy wtedy co jakiś czas wymieniać na ciepłą). Słoik możemy również wstawić do lekko nagrzanego wcześniej piekarnika albo zawinąć w koc.
Uwaga!
Jeśli nie wychodzi pierwsze namnożenie, można przetrzymać mleko nawet do 24 godzin. Po 12 godz. sprawdź, czy kwaśne mleko jest gotowe — jeśli nic nie wyszło, podgrzej całość (w piekarniku lub garnku z ciepłą wodą) i znowu odstaw na kolejne maksymalnie 12 godz. do namnożenia.
KOLEJNE NAMNAŻANIE
Następne namnażanie najlepiej przeprowadzić w ciągu pierwszych 3 dni, a nie później niż 7 dni od wytworzenia poprzedniego produktu (im starszy zakwas, tym gorzej się namnaża).
Na każdy litr nowo przygotowanego mleka/napoju roślinnego (wg pkt. 1 i 2) dajemy 4 łyżki poprzednio wytworzonego produktu i postępujemy dokładnie tak samo, jak w przypadku pierwszego namnażania.
Przy zastosowaniu się do zaleceń producenta i wykonywaniu regularnego namnażania zgodnie z instrukcją, proces ten można przeprowadzać przez kilka (do 6) miesięcy.
Namnożony produkt może być przechowywany w lodówce do 7 dni, w saszetce wg terminu przydatności do użycia (saszetkę należy również przechowywać w lodówce).
PRZYGOTOWANIE WEGAŃSKIEGO KWAŚNEGO MLEKA Z NAPOJU ROŚLINNEGO
W przypadku napojów roślinnych postępujemy zgodnie z ogólną instrukcją namnażania bakterii, musimy jednak pamiętać o dwóch istotnych rzeczach:
- Mleka roślinne nie zawierają laktozy, którą żywią się bakterie. Dlatego dodaj łyżkę cukru na 1 litr napoju (stewia, ksylitol nie będą działać!). W procesie fermentacji cukier zostanie „zjedzony” przez bakterie. Cukier dodajemy przed podgrzaniem napoju, tak, aby dobrze się rozpuścił.
- Jogurty z napojów roślinnych wychodzą dość rzadkie, dlatego dodaj 1 łyżeczkę agar-agar na 1 litr napoju, aby konsystencja jogurtu była bardziej gęsta.
Po skwaszeniu zdejmij pokrywkę i przechowuj w lodówce.
Tak przygotowany produkt nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego namnażania.
Zapraszam również na pozostałe aukcje :)
gdzie znajdą Państwo suplementy diety i artykuły spożywcze o działaniu detoksykacyjnym lub oczyszczającym, które osobiście sprawdziłem.