EKO Kwaśne mleko bakterie liofilizowane Sun and Food
NOWOŚĆ W LECZENIU ŻYWIENIEM
aktualny termin przydatności to 01.09.2021
Kwaśne mleko - bakterie do namnażania oryginalna receptura dr Kempisty
Polecane dla dzieci
Łagodny smak i skład bakteryjny powoduje, że polecane jest dla dzieci.
Zawiera kultury bakterii:
Lactococcus lactis subsp. lactis
Lactococcus lactis subsp. cremoris
Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis
Leuconostoc mesenteroides subsp. Cremoris
Polecane:
- jako składnik codziennej diety dziecka
- w czasie i po kuracjach antybiotykowych
- dla kobiet w ciąży (na zmianę z jogurtem L+)
- dla wzmocnienia odporności
- przy problemach z trawieniem i wchłanianiem pokarmu
Będąc wysokowartościowym odżywczo produktem, jest jednocześnie lekkostrawny i łatwo
przyswajalny.
Z 1 szt saszetki otrzymujemy 1 litr kefiruu.
Produkt do wielokrotnego namnażania.
Przy zastosowaniu się do zaleceń producenta i wykonywaniu regularnego namnażania
zgodnie z instrukcją, proces ten można przeprowadzać przez kilka (do 6) miesięcy.
Kwaśne mleko ma korzystne działanie na przewód pokarmowy.
Wytworzone w domu produkty nie podlegają obróbce przemysłowej, dlatego bakterie w
nich zawarte są żywe i korzystnie działają na nasz organizm.
Wspaniale smakują zarówno same jak i w połączeniu z owocami, płatkami zbożowymi i
innymi dodatkami.
Ponieważ bakterie rozkładają laktozę, produkt może być spożywany przez osoby z
nietolerancją laktozy.
Wolne od:
produktów (zbóż) glutenowych, jajek, ryb, soji, orzeszków ziemnych, selera, musztardy
(gorczycy), sezamu, dwutlenku siarki i dwusiarczku, skorupiaków, mięczaków, łubinu.
Wg dr Jadwigi Kempisty najlepsze efekty dla naszego układu pokarmowego daje
spożywanie codziennie: rano 1 szklanka jogurtu, w południe i wieczór po 1 szklance
kefiru.
WYTWARZANIE:
Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego lub z nasion, nie
UHT.
- Podgrzewamy 1 litr mleka do temp.80°C, aby zabić obce bakterie.
- Na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek. Jeżeli używamy mleka
pasteryzowanego lub z ziaren podgrzewamy je tylko do temp. 42°
- Przelewamy mleko do naczynia i studzimy do temp. około 42°C.
WAŻNE: naczynie musi mieć szczelną pokrywkę!!
- Dopiero teraz otwieramy saszetkę z bakteriami, wsypujemy do mleka,
mieszamy i szczelnie zamykamy naczynie.
- Zostawiamy do fermentacji do 16 godzin w temperaturze około 42°C.
- Czekamy aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. Najlepiej jest po 12
godzinach sprawdzić.
- Gdy zobaczymy, że jeszcze nie wytworzył się jogurt, należy podgrzać. Potem
odstawić na kolejne godziny do namnażania.
- Możemy wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą lub nagrzanego
piekarnika.
Można także zawinąć w koc.
- Unikamy wstrząsania naczyniem!
Uwaga!
Pierwsze namnożenie może trwać nawet do 24 godzin. Po 12 godzinach
sprawdzamy, co się dzieje, ewentualnie podgrzewamy.
- Po skwaszeniu zdejmujemy pokrywkę i przechowujemy w lodówce.
KOLEJNE NAMNAŻANIE:
Następne namnażanie robimy w ciągu 3 dni. Nie później niż 7 dni.
Im starszy zakwas, tym gorzej się namnaża.
Na każdy litr nowo przygotowanego mleka dajemy 4 łyżki zaczynu.
Namnażamy w ten sam sposób.
Namnażanie możemy powtarzać wielokrotnie, również ilościowo.
Namnażamy do chwili kiedy produkt straci swoje właściwości.
Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii.
Namnożony produkt przechowywać w lodówce do 7 dni.
Saszetkę z bakteriami należy również przechowywać w lodówce.
Termin ważności znajduje się na etykiecie saszetki z bakteriami.
Zobacz film jak zrobić
Nasze kultury bakterii są uznane międzynarodowo jako bezpieczne do spożycia.
Ze względu na właściwości zdrowotne sposób dawkowania naszych bakterii może być
różny w różnych krajach, z racji różnych przepisów prawnych.
Produkt zgodny z Dyrektywą UE 1829/2003 i 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady
z dn. 22.09.2003
Masa netto: 4,9g +/-0,05g
Producent: Labolatorium Bakteriologiczne
IP Ingretients GmbH
Suderlugum – Niemcy
Importer: Sun&Food Promocja Zdrowia
www.leczeniezywieniem.pl
Przepisy kulinarne znajdziesz TUTAJ Praktyczny termometr do płynów do kupienia TUTAJ
Filmy z wykładami dr Jadwigi Kempisty znajdziesz TUTAJ
Reklamacje:
aby rozpocząć procedurę reklamacyjną niezbędne jest: ZDJĘCIE, opis wykonania namnożenia
- prosimy przysłać maila z oficjalną reklamacją zakupionego towaru
- do maila należy dołączyć zdjęcia wadliwego produktu! ( jeśli jogurt nie wyszedł, należy zrobić zdjęcie nieudanego jogurtu w przezroczystym pojemniku (słoiku, czy innym), aby ujęta była zawartość, słoik z góry / od przodu, oraz nabrane na łyżkę i zrobienie zdjęcia),
- w mailu opisać w skrócie sposób robienia namnażania: czas namnażania (ile w sumie godzin minęło), rodzaj mleka, metoda namnażania (słoik, jogurtownica), sposób utrzymania temperatury - piekarnik, koc,lub inna), opis smaku i konsystencji po namnożeniu.
- w mailu uwzględnić dane do wysyłki wraz z nr kontaktowym (niezbędne do realizacji wysyłki w przypadku uznania reklamacji)
Producent: Leczenie Żywieniem