EKO Kefir bakterie liofilizowane Sun and Food
PROMOCJA
NOWOŚĆ W LECZENIU ŻYWIENIEM
Aktualny termin przydatności to 07.2024
KEFIR - bakterie do namnażania oryginalna receptura dr Kempisty
Z 1 szt. saszetki kempisty otrzymujemy 1 litr kefiru.
Produkt do wielokrotnego namnażania.
Zawiera kultury bakterii:
Lactococcus lactis subsp.
Leuconostoc subsp.
Streptococcus thermophilus
Lactobacillus subsp.
Kefir Hefen
Kefirknollen Mikroflora
Z 1 szt saszetki otrzymujemy 1 litr kefiruu.
Produkt do wielokrotnego namnażania.
Stosowanie:
wg zaleceń producenta kefir należy:
- regularnie namnażać zgodnie z instrukcją
- proces ten można przeprowadzać przez kilka miesięcy
- kefir spożywamy regularnie, najlepiej codziennie
- bakterie często namnażane są mocne i żyją dłużej
Ile czasu będę namnażać kefir z 1 saszetki?
- potrafi wystarczyć nawet do 6 miesięcy, a czasem dłużej. Najlepiej namnażać codziennie.
Przy zastosowaniu się do zaleceń producenta i wykonywaniu regularnego namnażania
zgodnie z instrukcją, proces ten można przeprowadzać przez kilka (do 6) miesięcy.
Kefir ma korzystne działanie na przewód pokarmowy.
Wytworzone w domu produkty nie podlegają obróbce przemysłowej, dlatego bakterie w
nich zawarte są żywe i korzystnie działają na nasz organizm.
Wspaniale smakują zarówno same jak i w połączeniu z owocami, płatkami zbożowymi i
innymi dodatkami.
Jak zacząć ?
Terapię jogurtową rozpoczynamy od jogurtu L+.
Zostaje przywrócona prawidłowa flora bakteryjna przewodu pokarmowego.
Szczególnie ważna jest bakteria Acidophilus, która odgrywa kluczową rolę.
- wspomaga leczenie chorób przewodu pokarmowego
- wspomaga leczenie chorób spowodowanych przez Helicobacter pylori.
Po 14 dniach dołączamy bakterie kefirowe.
Rano nadal pijemy jogurt L+ a w południe i wieczorem kefir.
Łącznie nawet 1 litr dziennie.
Zawarty w kefirze CO 2 powoduje lepsze przesuwanie pokarmu w jelitach.
Szczególnie jest to ważne w jelicie grubym.
Zawiera on również bardzo dużą ilość kwasu mlekowego.
Dzięki tym walorom powoduje tzw.oczyszczanie organizmu.
Pokarm, który zbyt długo przebywa w jelicie grubym, wytwarza toksyny.
Niestety toksyny dostają się do krwi.
Powoduje to poranną ospałość, brak energii.
W krajach wschodu kefir nazywany jest płynem rozkoszy, ponieważ daje dużo energii.
Jogurt (saszetka Jadwigi Kempisty) jest odpowiedni dla:
- osób wykonujących duży wysiłek fizyczny
- przy odchudzaniu
- dbających o zdrowie
Ponieważ bakterie rozkładają laktozę, produkt może być spożywany przez osoby z
nietolerancją laktozy.
Wolne od:
produktów (zbóż) glutenowych, jajek, ryb, soji, orzeszków ziemnych, selera, musztardy
(gorczycy), sezamu, dwutlenku siarki i dwusiarczku, skorupiaków, mięczaków, łubinu.
Wg dr Jadwigi Kempisty najlepsze efekty dla naszego układu pokarmowego daje
spożywanie:
codziennie: rano 1 szklanka jogurtu, w południe i wieczór po 1 szklance kefiru.
WYTWARZANIE:
Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego lub z nasion, nie UHT.
- Podgrzewamy 1 litr mleka do temp.80°C, aby zabić obce bakterie.
- Na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek. Jeżeli używamy mleka
pasteryzowanego lub z ziaren podgrzewamy je tylko do temp. 42°
- Przelewamy mleko do naczynia i studzimy do temp. około 42°C.
WAŻNE: naczynie musi mieć szczelną pokrywkę!!
- Dopiero teraz otwieramy saszetkę z bakteriami, wsypujemy do mleka, mieszamy i
szczelnie zamykamy naczynie.
- Zostawiamy do fermentacji do 16 godzin w temperaturze około 42°C.
- Czekamy aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. Najlepiej jest po 12
godzinach sprawdzić.
- Gdy zobaczymy, że jeszcze nie wytworzył się jogurt, należy podgrzać. Potem
odstawić na kolejne godziny do namnażania.
- Możemy wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą lub nagrzanego piekarnika.
Można także zawinąć w koc.
- Unikamy wstrząsania naczyniem!
Uwaga!
Pierwsze namnożenie może trwać nawet do 24 godzin. Po 12 godzinach sprawdzamy, co się dzieje, ewentualnie podgrzewamy.
- Po skwaszeniu zdejmujemy pokrywkę i przechowujemy w lodówce.
KOLEJNE NAMNAŻANIE:
Następne namnażanie robimy w ciągu 3 dni. Nie później niż 7 dni.
Im starszy zakwas, tym gorzej się namnaża.
Na każdy litr nowo przygotowanego mleka dajemy 4 łyżki zaczynu.
Namnażamy w ten sam sposób.
Namnażanie możemy powtarzać wielokrotnie, również ilościowo.
Namnażamy do chwili kiedy produkt straci swoje właściwości.
Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii.
Namnożony produkt przechowywać w lodówce do 7 dni.
Saszetkę z bakteriami należy również przechowywać w lodówce.
Termin ważności znajduje się na etykiecie saszetki z bakteriami.
Zobacz film jak zrobić
Nasze kultury bakterii są uznane międzynarodowo jako bezpieczne do spożycia.
Ze względu na właściwości zdrowotne sposób dawkowania naszych bakterii może być
różny w różnych krajach, z racji różnych przepisów prawnych.
Produkt zgodny z Dyrektywą UE 1829/2003 i 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 22.09.2003
Masa netto: 4,9g +/-0,05g
Producent: Labolatorium Bakteriologiczne
IP Ingretients GmbH
Suderlugum – Niemcy
Importer: Sun&Food Promocja Zdrowia
www.leczeniezywieniem.pl
Przepisy kulinarne znajdziesz TUTAJ Praktyczny termometr do płynów do kupienia TUTAJ
Filmy z wykładami dr Jadwigi Kempisty znajdziesz TUTAJ
Reklamacje:
aby rozpocząć procedurę reklamacyjną niezbędne jest: ZDJĘCIE, opis wykonania namnożenia
- prosimy przysłać maila z oficjalną reklamacją zakupionego towaru
- do maila należy dołączyć zdjęcia wadliwego produktu! ( jeśli jogurt nie wyszedł, należy zrobić zdjęcie nieudanego jogurtu w przezroczystym pojemniku (słoiku, czy innym), aby ujęta była zawartość, słoik z góry / od przodu, oraz nabrane na łyżkę i zrobienie zdjęcia),
- w mailu opisać w skrócie sposób robienia namnażania: czas namnażania (ile w sumie godzin minęło), rodzaj mleka, metoda namnażania (słoik, jogurtownica), sposób utrzymania temperatury - piekarnik, koc,lub inna), opis smaku i konsystencji po namnożeniu.
- w mailu uwzględnić dane do wysyłki wraz z nr kontaktowym (niezbędne do realizacji wysyłki w przypadku uznania reklamacji)
Producent: Leczenie Żywieniem