EKO Jogurt Naturalny - Bakterie Liofilizowane
Najlepiej spożyć przed 08/2023
Saszetki z bakteriami liofilizowanymi to doskonały produkt dla osób, które chcą przygotować w domu zdrowy jogurt. Bakterie Streptococcus thermophilus i Lactococcus bulgaricus, które znajdują się w tym produkcie, są kluczowe dla zdrowia organizmu.
Streptococcus thermophilus ułatwia trawienie laktozy, co jest szczególnie ważne dla osób z nietolerancją laktozy. Natomiast Lactococcus bulgaricus wpływa na trawienie białek oraz wytwarzanie kwasu mlekowego, który działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Jogurt, który można przygotować dzięki bakteriom liofilizowanym, pomaga w utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej jelit, co przekłada się na wzmocnienie układu odpornościowego. Nasze bakterie liofilizowane są odpowiednie dla osób w każdym wieku, w tym także dla dzieci.
Jogurt Naturalny bakterie do namnażania,
oryginalna saszetka Jadwigi Kempisty
1 saszetka zawiera bakterie:
Streptococcus thermophilus
Lactococcus bulgaricus
Z 1 szt. saszetki kempisty otrzymujemy 1 litr jogurtu. Produkt do wielokrotnego namnażania.
Stosowanie:
wg zaleceń producenta jogurt należy:
- regularnie namnażać zgodnie z instrukcją
- proces ten można przeprowadzać przez kilka miesięcy
- jogurt spożywamy regularnie, najlepiej codziennie
- bakterie często namnażane są mocne i żyją dłużej
Ile czasu będę namnażać jogurt z 1 saszetki?
- potrafi wystarczyć nawet do 6 miesięcy, a czasem dłużej. Najlepiej namnażać codziennie.
Nasze saszetki z bakteriami liofilizowanymi to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą samodzielnie przygotować zdrowy jogurt w domu, bez dodatku sztucznych substancji. Prosty proces przygotowania jogurtu z naszymi bakteriami liofilizowanymi pozwala na regularne spożywanie jogurtu i wzmocnienie układu odpornościowego.
Dodatkowo, jogurt z naszych bakterii liofilizowanych może być stosowany jako terapia jogurtowa, zwłaszcza nasz jogurt L+ z bakterią Acidophilus, która pomaga w leczeniu chorób przewodu pokarmowego oraz chorób wywołanych przez Helicobacter pylori.
- WYTWARZANIE: Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego lub z nasion, nie UHT.
- Podgrzewamy 1 litr mleka do temp.80°C, aby zabić obce bakterie.
- Na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek. Jeżeli używamy mleka pasteryzowanego lub z ziaren podgrzewamy je tylko do temp. 42°
- Przelewamy mleko do naczynia i studzimy do temp. około 42°C. WAŻNE:naczynie musi mieć szczelną pokrywkę!!
- Dopiero teraz otwieramy saszetkę z bakteriami, wsypujemy do mleka, mieszamy i szczelnie zamykamy naczynie.
- Zostawiamy do fermentacji do 16 godzin w temperaturze około 42°C.
- Czekamy aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. Najlepiej jest po 12 godzinach sprawdzić.
- Gdy zobaczymy, że jeszcze nie wytworzył się jogurt, należy podgrzać. Potem odstawić na kolejne godziny do namnażania.
- Możemy wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą lub nagrzanego piekarnika. Można także zawinąć w koc.
- Unikamy wstrząsania naczyniem! Uwaga! Pierwsze namnożenie może trwać nawet do 24 godzin. Po 12 godzinach sprawdzamy, co się dzieje, ewentualnie podgrzewamy.
- Po skwaszeniu zdejmujemy pokrywkę i przechowujemy w lodówce.
KOLEJNE NAMNAŻANIE:
Następne namnażanie robimy w ciągu 3 dni. Nie później niż 7 dni.
Im starszy zakwas, tym gorzej się namnaża.
Na każdy litr nowo przygotowanego mleka dajemy 4 łyżki zaczynu. Namnażamy w ten sam sposób.
Namnażanie możemy powtarzać wielokrotnie, również ilościowo.
Namnażamy do chwili kiedy produkt straci swoje właściwości. Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii.
Namnożony produkt przechowywać w lodówce do 7 dni.
Saszetkę z bakteriami należy również przechowywać w lodówce.
Termin ważności znajduje się na etykiecie saszetki z bakteriami.
Z 1 szt. saszetki otrzymujemy 1 litr jogurtu. Produkt do wielokrotnego namnażania.
FILM INSTRUKTAŻOWY
FILMY:
Walka z Helicobacter pylori
Zdrowe żywienie - Jadwiga Kempisty
Odchudzanie i żywienie w otyłości - Jadwiga Kempisty
Zdrowe żywienie - Jadwiga Kempisty
Zdrowe jajko - Jadwiga Kempisty
Stół Wielkanocny - Jadwiga Kempisty
Zdrowe masło - Jadwiga Kempisty
Producent: Leczenie Żywieniem