Pasza dla koni Vitalize Gastro Plus E to wynik współpracy z lekarzami weterynarii i odpowiedź na zapotrzebowanie na pasze dla koni z wrażliwym układem pokarmowym oraz koni alergicznych bez udziału lucerny i soi, które coraz częściej występują na liście alergenów pokarmowych koni.
Bezzbożowa pasza Vitalize Gastro Plus E zawiera jedynie 1% skrobi, a dodatek czarnuszki wspiera układ immunologiczny.
W świetle najnowszych doniesień, coraz więcej koni ( także wrzodowych) boryka się z alergiami pokarmowymi. Objawami reakcji alergicznych ze strony układu pokarmowego mogą być:
- brak chęci do spożywania paszy treściwej
-pokrzywka
- świąd
- wzdęcia, luźniejsze stolce a także kolki
- niewydolność oddechowa, świszczący oddech a także obrzęk języka
- ciężka reakcja alergiczna może prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego i niewydolności narządów
Jednym z częściej występujących alergenów jest lucerna, która zazwyczaj stanowi podstawę pasz bezzbożowych dedykowanych koniom dotkniętym chorobą wrzodową. Dlatego właśnie Vitalize Gastro Plus E, to pasza która nie zawiera w swoim składzie lucerny, a jest paszą optymalnie dostosowaną do koni wrzodowych ze względu na najniższą zawartość skrobi wśród wachlarza pasz bezzbożowych i niskoskrobiowych. Dodatek produktu fermentacji Aspergillus Oryzae ( AO-Ferm) jest naturalnym prebiotykiem, maksymalizującym także strawność białka zadawanego w paszy.
Brak modyfikowanej genetycznie soi na którą uczulenie zazwyczaj manifestuje się klinicznie jako objawy ze strony układu pokarmowego, jej brak w paszy treściwej dla koni uczulonych na soje jest kluczowy dla ich zdrowia.
Alergie pokarmowe łatwo jest zidentyfikować poprzez panel alergiczny wykonywany przez wiele laboratoriów. W przypadku alergii odśrodowiskowych można wykonać autoszczepionkę odczulającą, niestety w przypadku alergii pokarmowych jedynym sposobem uniknięcia dolegliwości jest całkowita eliminacja alergenów.
Skład Eggersmann Vitalize Gastro Plus E 20kg:
23% susz z traw, 22% Ekstrakt z nasion słonecznika, 17% wytłoki owocowe ( z jabłek), 10% Ekstrakt z siemienia lnianego, 6% melasa z trzciny cukrowej, 5,00% czarnuszka, 3,6% otręby ryżowe, 3,2% melasa z buraka cukrowego, 2,5% olej z ostropestu plamistego, 2,4% węglan wapnia, 2,2% tlenek magnezu, 2,0 % chlorek sodu, 0,5% otręby pszenne, 0,1 % Produkt fermentacji Aspergillus Oryzae.
Analiza Eggersmann Vitalize Gastro Plus E 20kg:
127g/kg białko og. strawne, 6,3 MJ energia strawna, 1,0% skrobia, 7,5 % cukier
Analiza: 16,30% białko surowe, 5,50% tłuszcz surowy, 17,20 % włókno surowe, 12,60% popiół surowy, 1,25% wapń, 0,45% fosfor, 0,85% sód, 1,35% magnez.
Dodatki żywieniowe w 1 kg: 12.000 tj. Witamina A (3a672a), 1.200 tj. Witamina D3 (3a671), 425mg Witamina E ( 3a700), 48 mg Witamina C (3a312), 2 mg Witamina B1 (3a821), 3 mg witamina B2 ( 3a8251), 2 mg Witamina B6 w postaci chlorowodorku, pirydoksyny ( 3a831), 24 μg witaminy B12 (3a835), 24 mg kwas nikotynowy, 16 mg pantotenian wapnia, 480 μg biotyny (3a880), 2,4 mg kwas foliowy, 80,00 mg chlorek choliny (3a890), 40,00 mg żelazo (3b103)- Siarczan żelaza (II) jednowodny, 128,00 mg mangan (3b502) – tlenek manganu (II), 200,00 mg tlenek cynku (3b603), 32,00 mg miedź (3b405) miedź –(II) siarczan pięciowodny, 0,72 mg selen (3b801) –selenian sodu, 1,60 mg jodyna (3b202) jodan wapnia bezwodny.