Edmond Fallot to jeden z ostatnich, rodzinnych francuskich producentów niezależnych. Historia firmy sięga roku 1840, a od 1928 roku jest w rękach rodziny Fallot. Jakość produktów, historia, tożsamość, ale też chęć zmian i rozwoju, szacunek dla regionu, ekologia, to charakteryzuje tę niezbyt dużą, ale bardzo znaną we Francji ( i Europie) wytwórnię musztardy. Są one produkowane w tradycyjny sposób przez zakłady w Beaune, od 1840 roku. Nasiona wyselekcjonowane ze względu na ich jakość są kruszone, jak dawniej w kamiennym młynie. To zapobiega nagrzewaniu się nasion i zachowuje ich smak.
---------
Fallot prezentuje niekoniecznie swoje najlepsze musztardy (to rzecz gustu), ale na pewno ciekawe i urozmaicone smaki. Na drewnianym ekspozytorze mamy 5 różnych musztard: od słodko-kwaskowej musztardy z porzeczkami, delikatnej z bazylią, zbudowanej i słonawej z białym winem, poprzez lekko pikantną z papryczką Espelette, kończywszy na ziarnistej (starofrancuskiej), z łuskami gorczycy na języku. Przegląd dla każdego freaka zakochanego w gorczycy, albo też dla kogoś kto chce poznać smaki prawdziwych francuskich musztard. To może też być świetny pomysł na prezent dla nielubianego wujka, znerwicowanego ojca, zawistnej matki, złośliwej żony, niezbyt rozgarniętego brata, nudnego męża, albo zapatrzonej w siebie siostry, nie mówiąc już o marudzącej cioci ... :-)
Takie sosy to musi być sukces, ale jedynie wtedy gdy będzie dobrze skomponowany z jakościowym mięsem, warzywami czy winegretem. Inaczej musztarda trochę traci rezon, staje się archaiczna i jest tanim erzacem do parówek z "bezmięsa". Skoro kilogram parówek może kosztować kilka złotych, to dlaczego musztarda nie może kosztować podobnie? Jak to mówią z każdej reklamy, po co przepłacać?
Fallot broni się jakością, nie tylko przy tak drobiazgowo przygotowywanych musztardach, dba o reputację, wygląd słoików, etykiet, wizerunek, chociaż niestety dodaje sporo disiarczanów do swoich sosów, naprawdę niepotrzebnie.
Szykuj się do świata burgundzkich zamków, młynów, klasztorów, pałaców, katedr, urokliwych miasteczek, burgundzkich win, pierników, żabich udek, słynnej miejscowej wołowiny, ślimaków, kurczaka w winie czy choćby remulady (sos również wymyślony na burgundzkim dworze). Edmond Fallot jest częścią tego dziedzictwa, musztarda tworzona w Beaune również. Na innych aukcjach, musztarda z białym winem chablis, pinot noir, miejscowym piernikiem, orzechami, estragonem, ziołami, etc.
--------------
Espelette: Skład: woda, gorczyca, białe wino, wywar z papryczki Espelette (16%) (papryka Espelette CHNP, ocet winny z białego wina, sól), ocet, sól, przeciwutleniacz: disiarczan potasu, kwas cytrynowy, przyprawy.
Białe wino: Skład: ziarna gorczycy, woda, białe wino (zawiera siarczyny), ocet, sól, przeciwutleniacz: disiarczyn potasu, kwas cytrynowy, przyprawy.
Ziarnista: Skład: woda, nasiona gorczycy (z Burgundii), białe wino (16,7 %)(zawiera siarczyny), ocet, sól, łuski gorczycy, cukier, przyprawy.
Bazylia: Skład: woda, gorczyca, białe wino (17,8%), ocet, bazylia (8%), sól, ekstrakty przypraw, disiarczyn potasu, kwas cytrynowy.
Czarna porzeczka: Skład: woda, gorczyca, białe wino (16,3% zawiera siarczyny), ocet, krem z czarnej porzeczki Dijon (5,4%), sól, naturalny aromat czarnej porzeczki, łuska gorczycy, barwnik: koszenila karminowa (z mlekiem z laktozą), cukier.
Najlepiej spożyć do (co nie znaczy należy spożyć do): 04/22 (musztarda to nie mięso, choć do niego pasuje)
Uwaga: małe słoiki {:}