KRÓTKI TERMIN: 18.04.2024
___________________________
⭐chleb z orkiszem i płaskurką
⭐opakowanie 350g
Płaskurka bogata w składniki odżywcze i uboga w kalorie
Płaskurka należy do niskokalorycznych zbóż, a jednocześnie jest pełna składników odżywczych. W jej skład wchodzą błonnik, luteina, karotenoidy (w tym alfa-karoten i beta-karoten) oraz beta glukan. Ze względu na skład odżywczy i silne właściwości sycące jest ona ważnym składnikiem diety redukcyjnej. W 100 g ziaren płaskurki znajduje się ok. 335 kcal. W skład zboża wchodzą głównie witamina A i witaminy z grupy B.
Płaskurka jest polecana osobom dbającym dobry wzrok, ze względu na dużą zawartość karotenoidów (przede wszystkim luteiny). Wspomagają one absorbcję światła niebieskiego chroniąc ją przed wpływem wolnych rodników działających rakotwórczo. Zwyczajna pszenica zawiera około 3-4 razy mniej luteiny niż pszenica chlebowa.
Zaletą płaskurki jest również zawartość dużej dawki witaminy B2, czyli ryboflawiny. Pszenica zwyczajna zawiera jej około 5 razy mniej. Produkty zbożowe opracowane na bazie mąki z płaskurki działają pokrzepiająco na organizm - poprawiają odporność i wspomagają krążenie krwi.
Wartość odżywcza orkiszu
Orkisz zawiera 54% skrobi, 2,4% tłuszczu, 14,6% białka oraz aż 2% minerałów. Pszenica ta dostarcza organizmowi żelaza, cynku, magnezu i potasu, a także błonnik, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, B9). W ziarnach orkiszu znajduje się duża porcja kwasu krzemowego korzystnie wpływającego na skórę, włosy i paznokcie oraz na pracę mózgu, w tym na koncentrację. Orkisz nie jest zbożem bezglutenowym, ale zawarty w nim gluten jest dość dobrze tolerowany. Najwięcej składników odżywczych zawiera ziarno wewnętrzne orkiszu, będące źródłem rodanidu działającego przeciwbakteryjnie. Produkty przyrządzone na bazie orkiszu są polecane osobom po zawale serca, a także osobom niedożywionym. Kleik przygotowany z orkiszu ogranicza zapotrzebowanie na insulinę i przyspiesza przemianę materii, a kaszka orkiszowa przeciwdziała kamicy żółciowej i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Warto wspomnieć także o kawie orkiszowej, która wspomaga trawienie i ma delikatne działanie przeczyszczające.
Orkisz (zwany też szpelcem) jest podgatunkiem pszenicy uprawianym przez Izraelitów, Rzymian i Germanów. Prozdrowotne właściwości orkiszu doceniono w średniowieczu - znana mniszka Hildegarda z Bingen twierdziła, że działa on rozgrzewająco i natłuszczająco. Współcześnie produkty z orkiszu są dobrze dostępne, ale droższe w porównaniu z produktami z pszenicy zwyczajnej.