📨 W ciągu 10 minut ten Ebook będzie dostępny na Twoim koncie Allegro po dokonaniu zakupu.
Ebook: SEKRETY WŁOSKIEJ KUCHNI. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu?
Autor:
Format pliku: pdf
Wydawnictwo: Albatros
ISBN: 9788382151459
Rok wydania: 2020
Język: Polski
Opis:
Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco.
Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia.
Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię – ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko – omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie, ale również doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru.
To wspaniałe źródło wiedzy o Włoszech, opatrzone pięknymi zdjęciami, napisane z wrażliwością i znawstwem przez przyjaciółkę Umberta Eco, która również jest tłumaczką jego książek. Uhonorowane prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina!
Choć Włochy nieodparcie kojarzą się z pizzą i spaghetti, autorka, wybitna tłumaczka, eseistka i miłośniczka kultury włoskiej, przedstawia zupełnie inne oblicze tego kraju. Elena Kostioukovitch zabiera nas w podróż przez dziewiętnaście głównych regionów Włoch – od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu – podczas której poznajemy nie tylko kulinarne specjalności poszczególnych regionów, ale też ich kulturę i obyczaje. Niezwykle ciekawe są „intermezza” w tej podróży z jednego miejsca do drugiego – rozdziały poświęcone pizzy, risotto, diecie śródziemnomorskiej, a także tematom, które na pozór z kuchnią niewiele mają wspólnego: szczęściu, miłości, kulturze włoskich Żydów, demokracji czy totalitaryzmowi. Przenikliwe obserwacje i wspomnienia autorki mieszają się z radami dla podróżników, odwołaniami do literatury i dzieł sztuki.
Nie chodzi w tej książce o przepisy na włoskie dania, ale o przybliżenie historii i kultury Włoch i – przede wszystkim – sensu kultury kulinarnej, bo, cytując Umberta Eco: „Być może we Włoszech bardziej niż gdzie indziej poznanie kuchni oznacza poznanie duszy mieszkańców kraju”.
Cóż to za niezwykła podróż!
Elena Kostioukovitch oprowadza nas po kulturze Włoch i z literacką swadą opowiada, na jakich fundamentach zbudowana jest tożsamość kulinarna tego kraju.
Niczym nitka spaghetti (która nie ma końca!) zawijają się kolejne opowieści, postaci, regiony.
A po lekturze tej książki trzeba koniecznie wybrać się do słonecznej Italii, wskoczyć na skuter i ruszyć szlakiem wyznaczonym przez autorkę erudytkę.
Daria Pawlewska – redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK
---
Ważne informacje o produkcie:
Produkt dostępny w wersji cyfrowej. Plik pobierzesz na swoim koncie Allegro w zakładce ‘’Moja półka’’.
Jeśli kupujesz Ebook na tej aukcji, musisz posiadać konto w Allegro. W przypadku audiobooka, uzyskasz plik mp3, który możesz odtworzyć np. na komputerze lub smartfonie. Dla e-booka, pobrane pliki cyfrowe w zależności od formatu przeczytasz na: czytniku (Kindle, PocketBook, Onyx, Kobo i inne), smartfonie, tablecie lub komputerze. Informacja o formacie Ebook zamieszczona jest w opisie aukcji.
Aby pobrać Ebook zaloguj się do serwisu Allegro, otwórz zakładki w następującej kolejności: Zakupy, Moje zakupy, E-booki, Moja półka.
Ebook będzie dostępny w przeciągu 15 minut.
Twój Ebook zostanie zabezpieczony za pomocą znaku wodnego.