DZIKI OGÓREK Cyklantera - Cyklanthera pedata
Cyklantera, znana też pod nazwą caigua, achocha lub dziki ogórek (cyklanthera pedata), jest rośliną jednoroczną z rzędu dyniowców i rodziny dyniowatych. To pnącze w stanie naturalnym występuje głównie w górskich obszarach Ameryki Południowej, rzadziej rośnie w Azji Południowej czy Afryce. Pnie się za pomocą wąsów czepnych, osiągając długość nawet do 5 metrów. Posiada 3-6 klapowe, duże liście. Kwiaty cyklantery tworzą groniaste kwiatostany, a owocem są zielone jagody, osiągające do 23 cm długości, o kształcie zbliżonym do owocu papryki. Owoce, szczególnie młode, w smaku podobne są do ogórków, a starsze – gotowane czy marynowane – do złudzenia przypominają paprykę. Z tego powodu, niektórzy określają tę roślinę jako ogórek i papryka w jednym. Opakowanie zawiera 2szt nasion.
INSTRUKCJA WYSIEWU
Cyklanterę uprawia się z nasion. Można siać ją wprost do gruntu, ale poleca się robić rozsadę, co pozwala przyspieszyć wzrost roślin.
Siew wykonuje się zwykle od połowy marca do maja, na parapetach okiennych lub w ogrzewanych szklarenkach. Miejsce uprawy musi być dobrze doświetlone, gdyż inaczej rośliny będą bladozielone, silnie wyciągnięte w kierunku słońca, a ich łodygi zbyt wydłużone i kruche.
Polecane są dwie metody wysiewu rozsady.
1/ Nasiona można od razu wysiewać do doniczek o średnicy minimum 8 cm na głębokość 1-2 cm. Najlepsze podłoże to ziemia do siewu i uprawy rozsady warzyw. Optymalna temperatura do kiełkowania to 18-22 stopni Celsjusza. Podana temperatura dotyczy podłoża w którym są umieszczone nasiona. Należy też zapewnić stałą, ale nie nadmierną wilgotność podłoża. W przypadku nadmiernej wilgotności nasiona w całości lub w części mogą zostać porażone przez choroby grzybowe i nie wykiełkować. Wschody powinny nastąpić po kilkunastu dniach. ale w zależności od zapewnionych warunków, może to trwać niekiedy szybciej a nieraz dłużej. Na czas kiełkowania można doniczki okryć folią, która w dużej mierze stabilizuje temperaturę i wilgotność.
2/ Nasiona można też najpierw podkiełkować. Umieszczamy je w pojemniku z watą i nakrywamy wilgotnym ręcznikiem papierowym. Umieszczenie zasiewu na grzejniku przyspiesza kiełkowanie, ale wtedy trzeba bardzo uważać aby nie przeschła wata oraz ręcznik papierowy i kilkukrotnie je zwilżać w ciągu doby. Po skiełkowaniu nasiona z widocznym kiełkiem należy delikatnie umieścić w doniczkach z podłożem. Niektórzy uważają, że jest to znacznie lepsza i wydajniejsza metoda wysiewu niż wysiew bezpośrednio do doniczek, ale tak jak ze wszystkim zdania są podzielone.
W naszym klimacie cyklanterze trzeba zapewnić odpowiednie warunki i chronić ją przed skrajnymi temperaturami, gdyż jest ona bardzo wrażliwa na przymrozki i chłód. Wysadzamy ją do dobrze ogrzanej ziemi, zasilonej obornikiem lub kompostem po przymrozkach majowych. Aby roślina dobrze się rozwijała, warto zachować odstęp około 1 metra między sadzonkami. Cyklantera lubi stanowiska słoneczne i półcieniste, dobrze, aby były ciepłe i osłonięte od wiatru. Jeśli będzie rosła tylko w cieniu, wyda mniej owoców i będą one gorszej jakości.
Zgodnie z zasadą ekologicznego życia zero waste nasiona są zapakowane do torebki strunowej wielokrotnego użytku.
Nasiona przeznaczone są tylko do uprawy amatorskiej.