DZIKA KUCHNIA
ŁUKASZ ŁUCZAJ
- Wydawca: NASZA KSIĘGARNIA
- Rok wydania: 2018
- Oprawa: OPRAWA TWARDA
- Format: 189 x 245 mm
- Ilość stron: 320
- EAN: 9788310133748
Zielnik i książka kucharska w jednym! To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie, zaczerpnięte ze zbioru felietonów W dziką stronę.
[Kod oferty,285305,9788310133748,2019-03-16 09:19:12]