Praktykowano przez Guru Ayurvedy Rishi-Muni i potwierdzono nauką.
Miedź jako metal nie reaguje z wodą jeśli pijemy wodę z naczynia miedzianego, to długo możemy zachować dobrze zdrowie.
Woda oczyszczana w naczyniu miedzianym ma właściwości antybakteryjne, antyoksydacyjne, antynowotworowe i przeciwzapalne.
Właściwości:
- hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów;
- pomaga usuwać toksyny i tłuszcz z żołądka i jelit, działa kojąco na błonę śluzową żołądka;
- doskonale reguluje rytm serca;
- reguluje dobowy rytm ciała;
- polepsza samopoczucie.
Wykonane jest z najwyższej jakości polerowanej miedzi.
Piękna i smukła. Wykonana ręcznie przez najlepszych rzemieślników hinduskich.
Dzbanek mieadziana przeznaczona jest do przechowywania i oczyszczania wody pitnej.
Jaj pojemność to aż 2200ml. Czyni ona z tej Dzbanek praktycznego towarzysza w codziennym życiu, dając szansę na ciągły dostęp do zdrowej i oczyszczonej wody.
Naczynie to przeznaczone jest dla wszystkich osób, które dbają w sposób szczególny o swoje zdrowie i którym bliskie jest zachowanie młodości na jak najdłużej.
Ayurvedyści i jogini uważają że wypita rano woda, która stała przez noc w miedzianym naczyniu, ma moc równoważenia wszystkich trzech doszy (vata, pitta, kapha).
Tamra jal ajurwedyjski eliksir zdrowia i urody.
Słowo „tamra” oznacza w sanskrycie miedź, natomiast „jal”- naczynie. Te dwa słowa oznaczają miedziane naczynie do przechowywania wody. Tamra jal stanowi silny kod ajurwedy, który mówi, że jeśli chcemy cieszyć się długo dobrym zdrowiem oraz pięknem cielesnym, to powinniśmy pić wodę z miedzianego naczynia.
Jest to starożytna ajurwedyjska praktyka.