Dym wędzarniczy w płynie OLCHA 500ml
Aromat spożywczy - Roztwór dymu wyprodukowany w procesie kontrolowanej pirolizy drewna i oczyszczony z substancji szkodliwych.
Skład: aromat dymu wędzarniczego na bazie wody, produkty spalania zrębków olchowych
Pojemność 500 ml
Stosowanie:
Solanki i marynaty
Przygotowane surowce (mięsa, ryby, sery) umieszcza się w przygotowanej marynacie (solance) z dodatkiem dymu wędzarniczego w płynie w dawce 1-2% roztworu.
Moczenie boczków, osłonek do kiełbas oraz zmiękczanie skórki
Przygotowany boczek, osłonki lub skórki umieszcza się w przygotowanej wodzie lub solance z dodatkiem dymu wędzarniczego w płynie w dawce 100-150 ml na 10 litrów wody lub marynaty.
Można również nałożyć dym wędzarniczy pędzlem bezpośrednio na mięso przed wędzeniem, gotowaniem lub pieczeniem.
Po zastosowaniu dymu wędzarniczego w płynie zaleca się skrócenie procesu wędzenia o ok 15-20% czasu.
Procesy solenia, mielenia surowców, przygotowania mięsa mielonego, zastrzyku pozostają bez zmian zgodnie z aktualną instrukcją technologiczną. Stosowanie aromatów wędzarniczych nie ma ścisłego dawkowania, ponieważ dawki dodawania zależą w większym stopniu od składu receptury i smaku konsumentów. Również koncentracja może zależeć od surowców użytych do produkcji produktów: wieprzowina, wołowina, kurczak, odżywki białkowe.
Można stosować również jako dodatek do potraw, który nada im smak wędzonki.