Gramy razem! 32. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy dedykowany będzie zakupowi sprzętu do diagnozowania, monitorowania i rehabilitacji chorób płuc pacjentów na oddziałach pulmonologicznych dla dzieci i dorosłych.
Regionalne Centrum Wolontariatu w Gdańsku - Sztab 6066 - zaprasza do licytacji.
Artystka Anna Królikiewicz i szefowie kuchni Jacek Koprowski oraz Krzysztof Konieczny- zapraszają do licytacji dwuosobowego stolika podczas niepowtarzalnego spektaklu kulinarnego, który odbędzie się 14 lutego w Gdańsku.
„Osiem razy Paryż” to wydarzenie z pogranicza doświadczenia artystycznego i kulinarnego. Goście spróbują ośmiu dań inspirowanych ideą bistro i klasycznymi przepisami kuchni francuskiej, które specjalnie na tę okazję zaprojektowali artystka wizualna, malarka i profesorka na gdańskiej ASP Anna Królikiewicz oraz szef kuchni i twórca trójmiejskiej marki restauracyjnej Fino Jacek Koprowski. Do kolaboracji dołączył szef kuchni Krzysztof Konieczny (Neon, Gdynia).
Szczegółowy scenariusz wieczoru oraz menu goście poznają dopiero na miejscu. Pewnikiem są: autorskie kompozycje kulinarne i artystyczne, fine dining, profesjonalna obsługa kelnerska, polskie warzywa, owoce, rzemieślniczy chleb i francuskie wina, specjalnie skomponowana oprawa muzyczna i wizualna oraz współpraca kucharzy i artystki przy otwartej na wzrok uczestników kuchni- „scenie”.
Organizatorzy przewidzieli wyłącznie 5 dwuosobowych stolików w tej wyjątkowej walentynkowej atmosferze.
Kolacja odbędzie się w zabytkowych, wyrafinowanych wnętrzach kamienicy w Gdańsku z 1903 roku. Adres otrzymają zwycięzcy po zakończeniu aukcji.
Jacek Koprowski - szef kuchni i współtwórca trójmiejskiej marki restauracyjnej Fino (restauracja fine casual Fino w Gdańsku i Osteria Fino w Gdyni). Doświadczenie zdobywał w takich miejscach jak Petit Paris, Sheraton, czy jednej z najlepszych restauracji w północnej Polsce - gdyńskiej Sztuczce. Nominowany do tytułu „Szef Roku 2020” przez Żółty Przewodnik Gault&Millau. W 2023 roku zdobywca Kulinarnego Hermesa w kategorii kucharz przyszłości. Ambasador Roślinniejemy i Chefs for change. W pracy szefa kuchni najważniejszymi cechami są dla niego kreatywność i pokora.
Krzysztof Konieczny z Bytomia na Śląsku. Absolwent zespołu szkół gastronomiczno-hotelarskich w Bytomiu. W kuchni od 2008 roku. -Zdobywca nagrody w konkursie S.Pellegrino Young Chef 2019-2020 w kategorii Fine Dining Lovers Food For Thought Award and Aqua Panna. Uczestnik siódmej edycji kulinarnego programu Top Chef Polska, gdzie dotarł do półfinału. Nominowany do nagrody Młody Talent Gault&Millau 2019 -zdobywca nagrody Młody Talent the Best 100 Poland 2019. W 2019 szef kuchni restauracji najwyżej ocenionej przez Francuski przewodnik Gault&Millau. Ambasador Roślinniejemy i Chefs for change. 2019 miesięczny staż w 29 najlepszej restauracji na świecie L'air Du Temps Belgia-Liernu. Aktualnie szef kuchni i współwłaściciel Neon Gdynia i Neon street Food bar.
Anna Królikiewicz ukończyła Wydział Malarstwa ASP Gdańsk, od 2018 r. ma tytuł profesorski. Oddana rysunkowi i instalacji, także pisze. Autorka, redaktorka naukowa i współwydawczyni monografii “Międzyjęzyk” opisującej wątek użycia pokarmu jako medium w sztuce współczesnej. Od 13 lat pracuje z jedzeniem, jako materiałem malarskim, rzeźbiarskim, językiem kultury i wspólnoty. Autorka wielu wystaw indywidualnych, brała udział w prawie dwustu wystawach zbiorowych w kraju i za granicą, swoje prace pokazywała m. in. w Nowym Jorku, Istambule, Ankarze, Kilonii, Brukseli, Pradze, w opuszczonym sklepie mięsnym w Sopocie, refektarzu zakonu Kartuzów, oliwskim lesie, pustym mieszkaniu na krakowskim Salwatorze, scenie niemieckiego teatru, w muzeum POLIN I w warszawskiej Zachęcie. Laureatka kilku nagród i stypendiów, wyróżniona odznaką Zasłużony dla Kultury Polskiej.
ig @koprowski_krolikiewicz
fb @Koprowski/Królikiewicz