Edycja, 27 października. Sprzedaż owczego sera w 2019 już się zakończyła. Owce zeszły już z hal i nie dają mleka. Zapraszamy do zakupów w maju 2020 roku
Duży, prawdziwy oscypek. 70 procent składu to mleko owcze, 30 procent mleko krowie. Produkt dostępny wyłącznie sezonowo, gdy owce są na halach: od kwietnia do października. Waga sera: 0,6-0,7 kg. Produkowany ręcznie, wędzony naturalnym dymem z drzew liściatych i iglastych. Do wysylki pakowany próżniowo. Trwałość produktu to minimum miesiąc. To jest zupełnie inny produkt niż tanie serki górskie robione wyłącznie z mleka krowiego. Jest twardy i ma pełny smak. Amatorów miękkich serków górskich zachecamy do zakupu w innej ofercie. Ser jest pakowany próżniowo, a przed wędzeniem moczony w solance. W opakowaniu może skraplac się woda i jest to całkowicie normalne. Ser przed konsumpcją prosimy wyjąć z opakowania i zostawić w temperaturze pokojowej na minimum godzinę. Jeżeli ktoś lubi bardzo dojrzałe sery można go zostawic w suchym, ale chłodnym miejscu na kilka dni. Oscypek bardziej stwardnieje, a jego smak będzie jeszcze pełniejszy.
Osypek z bacówki pod Bukowiną Tatrzańską.