Gotowany bobik, bób
Foul Medammas Fava beans
Durra
Jeśli mowa o przekąskach północnej Afryki to bób zajmuje pierwsze miejsce. Może być serwowany na gęsto z przyprawami, kminem rzymskim lub chilli, lub jako pasta do chleba.
Przepis na pastę do kanapek z bobu:
Składniki: Bób z puszki ,1-2 ząbki czosnku, pasta harrisa , kmin rzymski ,2 łyżki oliwy z oliwek, pietruszka
Sposob przygotowania : Bób odsączyć z zalewy, w razie potrzeby przepłukać wodą, rozgnieść w miseczce widelcem. Dodać zmiażdżony czosnek, kmin rzymski, odrobinę harissy, wymieszać. Polać oliwą i przyozdobić pietruszką.
Skład: Bób, woda, sól, chili, kwas cytrynowy, witamina C, stabilizator EDTA
Fasola fava, czyli bób, jest często wykorzystywana w kuchni południowo-wschodniej części basenu morza śródziemnomorskiego. Podstawowy składnik popularnego, egipskiego dania Foul Medammas. Idealny dodatek do gulaszy i zup oraz składnik sałatek
Kraj pochodzenia: Jordania
puszka : 400 g
Producent :Durra
uwaga : producen często zmienia naklejki opakowania wiec może odbiegać od zdjęcia podgladowego
——————-/————-
Sklep Śródziemnomorski Fenicja
ul.Świętokrzyska 32 (vis-a-vis Pałacu Kultury i Nauki) Warszawa
LIBAN