Autor: Jarosław Dumanowski, Andrzej Pawlas, Jerzy Poznański
Tytuł: Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku
Wydawnictwo: Muzeum Pałacu w Wilanowie
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 149
Stan: dobry+ (drobne zagięcia, przybrudzenia)
Opis: To smaczny wybór przepisów z pierwszej polskiej książki kucharskiej, Compendium ferculorum Stanisława Czernieckiego z 1682 roku, które-praktycznie każdy-może przyrządzić sobie we własnej kuchni. Pomysł prosty, ale ważny, albowiem bez zbroi, mieczy i tłumu neo-rycerzy możemy zrobić u siebie w domu małą rekonstrukcję historyczną, na swojej kuchence gazowej wyczarować staropolskie duchy. Bywa bowiem i tak, że starczy szczypta chęci i pół garści wyobraźni historycznej, aby przenieść się w czasy naszych przodków. Toteż ta książka to mały wehikuł czasu, zgrabnie zbudowany, by spełniać potrzeby współczesnego człowieka, Zachęcamy do podróży, naszym przewodnikiem będzie wielki Kuchmistrz!
Jarosław Krawczyk
redaktor naczelny Magazynu Historycznego "Mówią Wieki"
Nr mag.: 11 (kulinaria) 12/2017/PB