Cedrela chińska, Drzewo warzywne, Cedr chiński
(Toona sinensis)
Mrozoodporne drzewo o jadalnych liściach pochodzące z Azji jest odporne na choroby, dorasta do 25 metrów wysokości. Swoją sławę zyskało dzięki liściom, które pachną, są w smaku podobne do cebuli i zmieniają swój kolor z wiekiem. Młode są koloru różowego, starsze kremowego, a jeszcze starsze jasnozielonego.Kwiaty powstają latem w wiechach o długości 30–50 cm na końcu gałązki; każdy kwiat jest mały, o średnicy 4–5 mm, z pięcioma białymi lub jasnoróżowymi płatkami.
W Azji liście spożywa się na surowo bądź jako dodatek do różnego rodzaju potraw. Zawierają witaminę E i duże ilości żelaza, wapnia i chlorofilu.
Młode liście są szeroko stosowane jako warzywo w Chinach; mają kwiatowy, ale cebulowy smak. Rośliny z młodymi czerwonymi liśćmi są uważane za mające lepszy smak niż te, których młode liście są zielone, służą do robienia pasty, która wzmacnia smaku różnych potraw lub zup. Typowe potrawy przyrządzane z pastą Toona to smażony ryż, smażone tofu i zupa grzybowa.
Kora i korzenie tego drzewa są używane w medycynie chińskiej, działają przeciw nowotworom i poprawiają pamięć. Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM), liście T. sinensis są korzystne przy problemach z trawieniem i kaszlem oraz mogą pomóc zatrzymać krwawienie.
W literaturze chińskiej Toona sinensis jest często używany symbolicznie, dojrzałe drzewa reprezentują ojca.