Drzewo warzywne, Cedrela, Cedrówka chińska - Toona sinensis
Toona sinensis to drzewo jednocześnie użytkowe i ozdobne, którego liście są jadane jako warzywo. Młode liście mają delikatny smak cebuli i pora. Używane do różnych potraw: zup, sałatek i przystawek. Starsze liście po wysuszeniu można zaparzać jak herbatę ziołową. Mają właściwości lecznicze, np. pomagają na alergie i choroby skóry.
Cechą charakterystyczną tej odmiany jest szybki wzrost - po 5 latach od wysiewu drzewo może osiągnąć około 4 metry. Liście są bardzo duże, pierzastozłożone, osiągają przeciętnie długość około 50cm. wiosną po rozwinięciu intensywnie jaskraworóżowe, później stają się kremowe, pod koniec wiosny zielenieją i są jasnozielone. Jesienią liście przebarwiają się na jasnożółto. Kwiaty pojawiają się wczesnym latem na starszych okazach, są białe z lekkim różowym zabarwieniem, drobne, przyjemnie pachnące, zebrane w długie wiechy. Drzewo warzywne, Cedrela, Cedrówka chińska dorasta do około 10 metrów. Piękne drzewo parkowe, dające sporo cienia. Ze względu na swoją wielkość nadaje się do nasadzeń ogrodowo-parkowych, najlepiej pojedynczo na dużej przestrzeni. Przycięte nisko nad powierzchnią ziemi, drzewo to wytwarza silne pędy odroślowe z bardzo dużymi, nawet ponad metrowymi, nieco palmowymi liśćmi. Przycinanie sprzyja także wytwarzaniu młodych, bardziej delikatnych w smaku pędów i liści. Opakowanie zawiera 10szt nasion.
INSTRUKCJA WYSIEWU
Nasiona należy namoczyć w ciepłej wodzie od 20 do 30 stopni przez około 12 godzin, następnie nasiona wyjmuje się i spłukuje czystą wodą, na koniec wkłada do torby w celu kiełkowania. Temperatura kiełkowania wynosi około 25 °C. Kiedy nasiona kiełkują, można je wysiać. Lepiej sadzić je między kwietniem a majem.
Zgodnie z zasadą ekologicznego życia zero waste nasiona są zapakowane do torebki strunowej wielokrotnego użytku.