Drzewo sandałowe czerwone
Pterocarpus santalinus
Producent: Nanga
Forma: drewno cięte
Pojemność: 50g
Kraj pochodzenia: Namibia
Skład: Drewno sandałowca czerwonego 100%
Zdrowie: Prawidłowy cholesterol, Prawidłowy cukier, Mocna wątroba, Przeciwutleniacze, antyoksydanty
Zastosowanie: do kominków
Zalecany sposób użycia: 1-2 łyżeczki drewna zalać wrzącą wodą i pozostawić do naciągnięcia. Polecany też jako barwnik do żywności.
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji
Drzewo sandałowe czerwone (Pterocarpus santalinus) – zwane także sandałowcem czerwonym – to drzewo osiągające około 10 metrów wysokości, rosnące wyłącznie w klimacie tropikalnym, głównie w Indiach, Chinach i na Sri Lance. Jego drewno wyróżnia się wyjątkowym, czerwonym odcieniem, a to za sprawą naturalnego barwnika – santaliny. Cenione jest przez rzemieślników przetwórstwa drzewnego i wykorzystywane do produkcji mebli, instrumentów, fajek i zegarków. Oprócz tego sandałowiec czerwony jest często stosowany do barwienia tkanin, kadzideł, kosmetyków i żywności. Po wielogodzinnym namaczaniu drewna, a następnie podgrzaniu go wygotowuje się produkt w powstałym wywarze, aby uzyskać pożądany kolor. Sandałowiec czerwony jest także elementem mieszanek zdrowotnych w tradycyjnej medycynie indyjskiej. Obecne w nim składniki aktywne dbają o dobrą kondycję wątroby i korzystnie wpływają na trawienie. Na dodatek jego drewno świetnie sprawdza się palone w postaci kadzidła – wydziela przyjemny, drzewny zapach z delikatną nutą słodyczy, tworząc przy tym niezwykły nastrój.
Właściwości prozdrowotne:
- Można wykorzystywać je do barwienia materiałów krawieckich, produktów spożywczych i kosmetycznych.
- Herbatki z niego dbają o zdrowie wątroby i układu pokarmowego.
- Stanowi ciekawe kadziło o drzewnym, słodkim zapachu.