DROŻDŻE X-PURE 21,3% GORZELNICZE TURBO BIMBER 403103
Drożdże Turbo X-Pure 21,3 % to jedyne na rynku drożdże fermentujące do 21,3 % alkoholu.
Istotne cechy:
- Do nastawów wysokoprocentowych - dzięki dużej odporności na alkohol, zastosowana mieszanka drożdży fermentuje do 21,3 %,
- Czysta fermentacja - bez nieprzyjemnych zapachów,
- Na 6-9 kg cukru - ilość cukru w nastawie dobiera się w zależności od zawartości alkoholu jaki chce się uzyskać,
- Na 25 L nastawu,
- Do nastawów cukrowych, owocowych i zbożowych - mieszanka nadaje się do fermentacji różnych surowców,
- Zalecana temperatura fermentacji 20-25⁰C - to optymalna temperatura pracy drożdży, zapewniająca odpowiednie odfermentowanie w określonym czasie.
Opis produktu:
Czysta moc i znakomita jakość — z Turbo X-Pure proces fermentacji przebiega w sposób idealny — szybko i wydajnie. Ten nowatorski produkt to mieszanka dwóch wysokoalkoholizujących, aktywnych szczepów drożdży gorzelniczych oraz odpowiednio dobranej pożywki, wspomagającej ich rozwój.
Dzięki niej z łatwością przygotujesz w domowym zaciszu (wymagana temperatura fermentacji to 20-25 stopni) swoje ulubione nastawy cukrowe, owocowe i zbożowe. Turbo X-Pure to nowatorski produkt, który fermentuje, aż do 21,3%! Jedna saszetka drożdży wystarcza na 25 L nastawu, a w zależności od oczekiwanej wartości alkoholu wystarczy dodać do niego od 6 do 9 kg cukru!
Zaletą mieszanki Turbo X-Pure jest również przebieg procesu — z tymi drożdżami nie musisz przejmować się powstawaniem nieprzyjemnych zapachów podczas produkcji Twoich ulubionych trunków!
Sposób użycia:
Wybierz wariant fermentacji (patrz tabela). Do pojemnika fermentacyjnego wsyp pierwszą porcję cukru i rozpuść ją w odpowiedniej ilości letniej wody o temperaturze 25-30⁰C. Następnie wsyp całą zawartość torebki i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany roztwór fermentuj przez określoną w tabeli ilość dni (zgodnie z wybranym wariantem), w temp. 20-25⁰C. Zachowanie odpowiedniej temperatury fermentacji jest warunkiem koniecznym do osiągnięcia założonej zawartości alkoholu w nastawie.
* Dla nastawów z ilością cukru większą niż 7 kg drugą porcję cukru dodaj ostrożnie po 24 godzinach. Najlepiej dodać ok. 100g cukru i poczekać aż piana opadnie - następnie dodać resztę cukru. Zapobiegnie to wylaniu się nastawu.
Uwaga: nastaw będzie się pienił!
Po skończonej fermentacji nastaw ma słodkawy posmak.
Dla uzyskania najlepszego efektu polecamy wyklarowanie nastawu po zakończeniu fermentacji.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Składniki: drożdże, fosforan potasu, siarczan magnezu, węglan wapnia, chlorowodorek tiaminy.
Masa netto: 135 g
Uwaga: opakowanie wykorzystaj w całości do jednego nastawu.