Drożdże winne Coobra RESTART 21g
Producent: Coobra
Masa netto: 21g
Numer produktu: ARE-S-300
Opis:
Coobra Restart to specjalnie wyselekcjonowane rasy drożdży o podwyższonej tolerancji na alkohol, przeznaczone do restartu win jak i innych nastawów w których stwierdziliśmy zatrzymanie fermentacji.
Sposób użycia:
Drożdże Coobra Restart przed dodaniem zaleca się uwodnić. W tym celu nalewamy do naczynia około 200ml wody o temperaturze 22-250C, wsypujemy zawartość opakowania drożdży i dokładnie mieszamy. Naczynie odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie drożdże powinny się uaktywnić co można zaobserwować pienieniem się. Całość dodajemy do nastawu który chcemy restartować i dokładnie mieszamy.
Kolejny sposób to uwodnienie drożdży z hartowaniem. Procedura hartowania jest niezbędna w przypadku gdy drożdże zatrzymały się po paru dniach fermentacji i trzeba je „przygotować” do warunków podwyższonego alkoholu w zatrzymanym nastawie. Drożdże wsypujemy do około 100ml wody o temperaturze około 250C, dokładnie mieszamy i zostawiamy na 20 minut. Po 20 minutach do uwodnionych drożdży dodajemy po łyżce zatrzymanego nastawu co 15min. przez ok. 2 godziny. Tak przygotowane drożdże są gotowe do użycia.
Należ pamiętać o dodaniu pożywki do restartowanego nastawu.
- Producent: Coobra
- długość: 1
- szerokość: 5
- wysokość: 5
Francuskie drożdże aktywne UNIWERSALNE Saccharomyces Cervisie do fermentacji wszystkich rodzajów win domowych, na 25 – 30 l wina.