DROŻDŻE WINIARSKIE WINE YEAST APPLE
Drożdże winiarskie do wina z jabłek
Wybrane drożdże Saccharomyces cerevisiae zalecane dla nowego stylu aromatycznych win białych, ze świeżych owoców zwłaszcza z jabłek. Drożdże te wzmacniają nuty dojrzałych owoców.
Specjalistyczne drożdże winiarskie Saccharomyces cerevisiae var. bayanus do produkcji wina z jabłek.
Doskonałe zdolności fermentujące, znakomity i delikatny bukiet aromatyczny.
Fermentują w niskich temperaturach (8°C).
SPECYFIKACJA:
- Temperatura fermentacji 12 - 25°C.
- Pracują do 18%,
- Posiadają czynnik K2 zabójca,
- Odporny na SO2,
- Niska produkcja piany,
- Brak produkcji związków siarkowych,
- Niska produkcja kwasowości lotnej, aldehydu octowego, kwasu pirogronowego i alkoholi wyższych.
- Charakteryzują się szybką fermentacją i re-fermentacją, oraz wysoką odpornością na działanie czynników hamujących.
DAWKOWANIE:
1g drożdży APPLE WINE YEAST wystarcza na 2,4 - 4 litrów wina.
Zawartość torebki wystarcza na 12 - 20 litrów pysznego wina jabłkowego.
Dawka zależy również od sposobu użycia i osądu winiarza.
SPOSÓB UŻYCIA:
Odpowiednią dawkę drożdży należy uwodnić w wodzie o temperaturze 38 - 40 °C w stosunku 1/10 części wody. Pozostawić na 20 minut. Po tym czasie pracujące delikatnie zamieszać. Potem dodać do moszczu i dokładnie wymieszać napowietrzając moszcz.
Kod produktu: 2733