IOC BAYANUS UNIWERSALNE
DROŻDŻE DO KAŻDEGO WINA
Szczep "Saccharomyces cerevisiae bayanus" z Francji z regionu Szampanii.
Aktywne, szybkie i pewne drożdże do całkowitego odfermentowania cukru w nastawie. Drożdże te mają doskonałą reputację i są wysoko oceniane w produkcji win wszelkiego rodzajów.
Zapewniają całkowitą i szybką przemianę cukru bez niepożądanych związków ubocznych typu fenole, kwasy octowe dextryny.
Stosowane do fermentacji głównej oraz "pobudzenia" wolnej i zastałej fermentacji.
Z 16g cukru otrzymujemy 1% alkoholu.
Odporne na wysokie stężenie alkoholu 17% - 18%, przez co można z powodzeniem stosować do produkcji miodów pitnych oraz zacierów.
Polecane i wskazane w przypadku zatrzymania się win na innych drożdżach, czyli używamy ich też z powodzeniem do refermentacji.
Temperatura pracy ( fermentacji ) drożdży 14-30sC
optymalna: ~ 14-26C
DAWKOWANIE:
- wina białe - 10-20g / 100l
- wina czerwone 20-30 g / 100l
- ponowna fermentacja (re-fermentacja) 50g / 100l
UWADNIANIE:
Odpowiednią ilość drożdży wsypać do 10-cio krotnej ilości ciepłej wody 30-35sC, np. 10g drożdży wlewamy do 100 ml wody. odczekujemy 10-20 minut po czym wlewamy całą zawartość do nastawu/wina, intensywnie mieszamy cały nastaw w celu lepszego rozprowadzenie się drożdży. Różnica temperatury wody z drożdżami i nastawu nie powinna być większa niż +/- 10sC.
Do efektywnej pracy zaleca się zastosowanie pożywki wieloskładnikowej "ACTIVIT"
OPAKOWANIE Zawiera 500g drożdży Instrukcja w języku polskim znajduje się na opakowaniu.