DROŻDŻE WINIARSKIE MALAGA DO WIN CZERWONYCH BROWIN
Drożdże szlachetne MALAGA - do win czerwonych to wysoko alkoholizujący (do 14%), specjalnie wyselekcjonowany szczepy drożdży, którego przeznaczeniem jest fermentacja nastawów owocowych. Są ukierunkowane na uwydatnienie aromatów owocowych użytych do fermentacji. Zestaw zawiera dawkę enzymów ułatwiających fermentację owoców. Opakowanie na 25 litrów nastawu owocowego.
Instrukcja:
- Zalecana do fermentacji temperatura to 22°C - 26°C. W temperaturze ~ 25°C nastaw będzie fermentował 4 - 6 dni. Doprowadzenie do przekroczenia 35°C spowoduje zastopowanie pracy drożdży.
- Aby otrzymać 14% alkoholu, moszcz owocowy należy uzupełnić syropem cukrowym.
- Ilość cukru, jaką trzeba zastosować, to około 200 – 300 g na 1 litr moszczu (dokładna ilość zależy od rodzaju użytych owoców).
- Najlepsze efekty uzyskamy dodając cukier w kilku porcjach w odstępie 1-2 dni.
- ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze - najlepiej, aby na 25 litrów nastawu przeznaczyć pojemnik fermentacyjny 30 litrów. Pokrywa pojemnika musi zostać położona luźno, niedociśnięta.
- W przypadku korzystania z balonu nie należy używać rurki fermentacyjnej, ani korka.
- Czas fermentacji może ulec zmianie w zależności od panujących warunków.