Pink Excel
Do win różowych o aromatach owocowych.
PINK EXCEL jest to szczep Saccharomyces cerevisiae o charakterze Killer znany również jako Bayanus. Został on wyselekcjonowany w południowej Francji.
Charakterystyka fermentacji:
- Szczególne umiejętności w wydobywaniu aromatów ze szczepu Sauvignon Blanc
- Regularna fermentacja
- Tolerancja alkoholowa: 14,5 % obj.
- Fermentacja w temperaturze od 13 °C
- Duże wymagania azotowe
Charakterystyka metabolizmu:
- 16,3 g cukru daje 1% obj. alkoholu
- Niska produkcja kwasowości lotnej
PINK EXCEL wzmacnia podstawowe aromaty winogron oraz rozwija przyjemne aromaty wtórne doskonale zintegrowane z zapachami pochodzącymi z winogron. Są to świeże nuty owocowe oraz kwieciste które dzięki swej stabilności bardzo długo utrzymują się w winie. Aby uzyskać jak najmocniejsze aromaty fermentacje należy prowadzić w niskiej temperaturze. Jest to szczep drożdży odporny na trudne warunki fermentacji.
Sposób użycia:
Drożdże PINK EXCEL powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30 stopni Celsjusza. Uwodnienie powinno przebiegać w czasie od 20 do 25 minut. Mieszaninę dodawać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.
Dawkowanie:
wina różowe 10g/50l
Sposób przechowywania:
Drożdże należy przechowywać w temperaturze poniżej 20 stopni Celsjusza ( najlepiej przechowywać w lodówce)