HAR 17 (10g)
Firma LeMag jest jedynym przedstawicielem w Polsce największego drożdżowego koncernu na świecie (Lesaffre). Na rynku polskim działamy od 1994 roku. W tym czasie zdobywając wielu przyjaciół oraz wiernych klientów, zajmowaliśmy się dystrybucją drożdży winiarskich oraz innych produktów związanych z tworzeniem wina. Nasz sukces został osiągnięty dzięki ciężkiej pracy, fachowym poradom jak i jakości oferowanych przez nas produktów. Z naszych produktów z powodzeniem korzysta znakomita większość profesjonalnych winiarzy i miodosytników. Teraz nadszedł czas byśmy mogli wesprzeć i drobnych winiarzy domowych by dzięki produktom najwyższej jakości mogli oni tworzyć wina i miody pitne które będą nie tylko zniewalać smakiem ale i pozytywnie oddziaływać na zdrowie. Oferujemy Państwu na naszej aukcji drożdże winiarskie HAR 17
Jest to szczep Saccharomyces cerevisiae znany również jako Bayanus. Drożdże te zostały wyselekcjonowane w Szampanii. Odporność jaka charakteryzuje się ten szczep jest szczególnie widoczna w przypadku trudnych fermentacji.
Charakterystyka fermentacji:
- Tolerancja alkoholu do 17% obj.
- Możliwość prowadzenia fermentacji w niskich temperaturach.
- Prowadzenie trudnych fermentacji przy niskiej produkcji siarkowodoru.
- Pozwala wznawiać fermentacje.
- Wzmaga produkcję estrów i aromatów charakterystycznych dla użytego surowca w winach białych.
Wskazania przy stosowaniu:
HAR 17 to doskonałe drożdże do prowadzenia oraz wznawiania fermentacji w trudnych warunkach jak i przy użyciu nietypowych surowców ( miód pszczeli ). Drożdże te w trakcie fermentacji produkują niewielkie ilości siarkowodoru.
Podczas fermentacji białych win, produkują estry uwypuklające cechy charakterystyczne dla użytych surowców. Ma to duże znaczenie szczególnie przy produkcji wina z neutralnych odmian winorośli, gdzie drożdże uwypuklają aromaty charakterystyczne dla użytych owoców.
Sposób użycia:
Drożdże HAR 17 powinny być uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie 1/2 wody i 1/2 moszczu. Mieszanina powinna mieć temperaturę 25-30 stopni Celsjusza. Uwodnienie powinno przebiegać w czasie od 20 do 25 minut. Mieszaninę dodawać do zbiornika fermentacyjnego i zamieszać.
Jeśli HAR 17 służy do wznowienia fermentacji, radzimy, aby dodać PREDFERM EC, w ilości od 3 do 4 g / 10 l dla wina czerwonego i od 1,5 do 2 g / 10 l dla win białych i różowych.
Dawkowanie
- wina białe i czerwone 3g/10l
- wznowienie fermentacji 4g/10l
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.