----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Drożdze winiarskie BROWIN mix 20 ml
Szlachetne drożdże w płynie do win domowych - pojemność 20ml. Sherry - do win białych deserowych; owoców takich jak czereśnie, jabłka, głóg, dzika róża, winogrona białe, porzeczki białe oraz rodzynki i zboża.
Uzyskanie wina z moszczu owocowego zawdzięczamy drobnoustrojom - konkretniej dużej grupie drożdzy należących do rodzaju Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces bayanus. Stosowane w przemyśle winiarskim, specjalnie wyselekcjonowane i udoskonalane w laboratoriach, szlachetne drożdże winiarskie podzielone są na szereg ras w zależności od preferencji substratowych (rodzaju owoców, stężenia cukru), szybkości i wydajności produkcji alkoholu.
Drożdże oferowane są w postaci zawiesiny w specjalnym płynie ochronnym; il. 20ml. Widać je w saszetce w postaci jasno brązowego osadu. Przed przystąpieniem do ich użycia należy saszetkę dobrze wstrząsnąć, aby płyn stał się mętny.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pojedyncza dawka po namnożeniu wystarcza na przygotowanie do 25l wina.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Drożdze w płynnej zawiesinie posiadają wszelkie zaświadczenia przedstawiające ich wysoką jakość. Szczepy pochodzą z najbardziej renomowanych instytutów mikrobiologii w Polsce, są organizmami mezofilnymi, czyli namnażającymi się w przedziale temperatur od 18 do 30C.
Zalety szlachetnych drożdży winiarskich: - tolerancja na alkohol ok. 14-18% - odporność na wysokie stężenia cukru (miodowe lub uniwersalne), dwutlenku węgla, garbników - wytrzymują większe stężenia siarki np. po użyciu pirosiarczynu potasu - prowadzony przez nie proces fermentacji jest szybszy, co zmniejsza prawdopodobieństwo zakażeń - gotowe wino jest stabilne i dobrze odfermentowane - trwała barwa i odpowiednio dobrany bukiet
Wady prowadzenia fermentacji z udziałem drożdży dzikich:- tolerancja na alkohol jedynie do ok. 10% - mała odporność na kwasy, większe stężenia cukru, duże ilości garbników np. wino z aronii- prowadzona przez nie fermentacja nie przebiega do końca - gotowe wino często jest niestabilne, ulega łatwo zakażeniom - barwa wina często jest nietrwała - smak i aromat gotowego wina w dużym stopniu jest wynikiem przypadku
Drożdże należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, nienarażonym na działanie promieni słonecznych.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------